Politic

Recean îndeamnă cetățenii să participe la alegerile europarlamentare și să voteze pentru partidele care susțin aderarea R. Moldova la UE

Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă cetățenii Republicii Moldova din țară, dar și de peste hotare, să participe la alegerile europarlamentare din iunie și să voteze pentru partidele care susține extinderea Uniunii Europene și parcursul european al Republicii Moldova. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat, în debutul ședinței Guvernului din 29 mai, că moldovenii trebuie să se obișnuiască să participe la europarlamentare.

„Știm că pe 6, 7, 8 și 9 iunie avem alegerile parlamentare. Vreau să îndemn și să rog toți cetățenii Republicii Moldova din țară și din afară să mergem la aceste alegri europarlamentare. Este foarte important să votăm pentru partidele din familiile care susțin extinderea Europei și susțin parcursul european al Republicii Moldova. (…) Vreau să atrag atenția că noi trebuie să ne obișnuim să participăm la alegerile parlamentare. Sunt ferm convins că mai degrabă decât mai târziu, toți cetățenii Republicii Moldova vor participa la astfel de exercițiu”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Aproape un milion de moldoveni, care dețin cetățenie română, vor avea oportunitatea să influențeze direct deciziile Uniunii Europene (UE). Aceștia sunt așteptați pe 9 iunie să aleagă europarlamentarii din partea României, la 52 de secții de votare din Republica Moldova.

Cele mai multe secții de votare, 13, vor fi deschise la Chișinău. Numărul acestora a crescut semnificativ comparativ cu anul 2020, când în Republica Moldova au fost deschise 36.

„Această creștere s-a bazat pe, în primul rând, interesul cetățenilor de a-și exprima dreptul de vot și de dorința noastră de a acoperi geografic cu secțiile pe care le organizăm. Îi așteptăm pe toți la votul din 9 iunie, pentru că ei vor vota europarlamentarii României, care la Bruxelles vor lua decizii pentru și despre Republica Moldova. Participarea cetățenilor români din Republica Moldova este extrem de importantă, în primul rând pentru viitorul Republicii Moldova”, a declarat, recent, ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

România va fi reprezentată în Parlamentul European de 33 de deputați din 720.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult