Politic

INTERVIU // Ambasadorul R. Moldova în SUA, Viorel Ursu: Vizitele lui Antony Blinken sunt, de obicei, excepționale

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a vizitat Chișinăul în circumstanțe foarte diferite față de acum doi ani. Cu toate acestea, oficialul american dorește să amplifice relația strategică între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, a declarat ambasadorul R. Moldova în SUA, Viorel Ursu, într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Diplomatul a subliniat că, în ultimii doi ani, calitatea relațiilor bilaterale a crescut considerabil.

albasat.md
Sursa: albasat.md

Radio Moldova: Excelență, care este semnificația vizitei secretarului de stat la Chișinău Antony Blinken. Ce mesaje, semnalele a transmis oficialul american prin această vizită?

Viorel Ursu:Această vizită a avut în niște circumstanțe foarte diferite de acum doi ani. Blinken este o persoană foarte solicitată, se implică activ în soluționarea multiplelor conflicte, tensiuni regionale și globale, dar și menține relații cu cei mai apropiați ai SUA. Vizitele dumnealui sunt de obicei excepționale, care denotă fie necesitatea rezolvării unor probleme globale, majore, cum ar fi vizitele lui frecvente în Ucraina, China sau Orientul Mijlociu, sau vizite de amplificare a relației speciale pe care SUA le consideră strategice. Fără dubii, vizita la Chișinău se califică în a doua categorie, atunci când SUA dorește să amplifice o relație strategică”.

Radio Moldova: Cum apreciați evoluția relațiilor bilaterale între Republica Moldova și SUA?

Viorel Ursu:La sigur, cantitatea sporită a contactelor la nivel înalt care au avut loc în ultimul timp, inclusiv întrevederea președintei R. Moldova cu președintele Biden din anul trecut, recenta vizită a ministrului Afacerilor Externe la Washington, a sporit calitatea relațiilor bilaterale. Este o apropiere de viziuni globale și valori pe care le împărtășim. La ultima Reuniune a dialogului strategic bilateral la Washington s-a recunoscut acea aprofundare a multiplelor aspecte din relația noastră: calitatea dialogului politic, cooperarea pe filieră militară, securitate, energie, comerț, dezvoltare economică, dar și intensificarea colaborării contactelor interumane. Pentru prima dată în primele două luni ale anului curent exporturile moldovenești în SUA au depășit exporturile țării noastre în Rusia. SUA ne oferă o piață de desfacere mai sigură, previzibilă, menită să sporească veniturile populației. Un alt indicator al calității relației este și nivelul asistenței financiare nerambursabile, oferit de către SUA țării noastre. În ultimii doi ani această asistență financiară a ajuns un nivel de aproape 800 de milioane de dolari. SUA este un adevărat prieten, ca și UE și România, care au venit în ajutor în clipele poate cele mai vulnerabile pentru R. Moldova”.

Radio Moldova: Domnule ambasador, datele statistice arată că Statele Unite sunt printre principalele destinații ale exporturilor moldovenești. În 2023 am exportat mărfuri în valoare de peste 60 de milioane de dolari, în creștere cu aproape 20 la sută. Totuși, asta reprezintă doar 1,5% din exporturile moldovenești, iar unii experți spun că potențialul de export ar fi mult mai mare. Ce oportunități ar avea producătorii moldoveni pentru piața americană și care ar fi cele mai de perspectivă produse sau servicii?

Viorel Ursu:Avem o creștere constantă atât a exporturilor, cât și a importurilor în SUA. În SUA exportăm 3,2% din exporturile curente. Produsele cele mai solicitate sunt sucurile, vinurile, piese pentru industria de automobile. Potențialul este mare, cred că mulți dintre antreprenori urmează să descopere. Dar este și o piață de o concurență destul de mare. Tendințele, cifrele ne bucură foarte mult. Sperăm că această creștere să continue”.

Radio Moldova: Despre Republica Moldova se scrie în presa americană? Care este imaginea țării noastre în Statele Unite?

Viorel Ursu:Despre Moldova se scrie tot mai des. Dacă până acum calificativele erau fie că e fosta republică sovietică, fie că e cea mai săracă țară din Europa, fie cea mai coruptă țară – lucrurile totuși s-au schimbat când am revenit în SUA acum doi ani. Cel mai des întâlnesc în presă calificativele noi, cu mult mai pozitive, cum ar fi țară mică cu inimă mare, țară candidată la UE, o țară democrată, fără frică, care condamnă orice formă de agresiune, este o țară care apără principiile și valorile dreptului internațional, dar și o țară care rămâne vulnerabilă în contextul conflictului din regiune. Este o imagine mult mai pozitivă față de țară, cât și de moldoveni. Sigur că și diaspora noastră contribuie mult la crearea acelei imagini pozitive. Avem diaspora harnică, dinamică, sunt văzuți ca oameni harnici, antreprenori de țară. Aceste aprecieri au fost oferite de mulți oaspeți americani care au participat la cea de-a zecea Reuniune a diasporei din SUA”.

Amintim că pe 29 mai, la Chișinău, a fost șeful diplomației americane, Antony Blinken.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu o finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult