Revista presei: Propunerea candidaturii lui Ion Munteanu la funcția de procuror general; intensificarea operațiunilor hibride
Desemnarea candidaturii lui Ion Munteanu la funcția de procuror general și; intensificarea operațiunilor hibride din partea Moscovei - sunt printre principalele teme abordate de presă.
O persoană din fruntea Procuraturii sau a Procuraturii Anticorupție nu are cum să schimbe un anumit trend al instituției, este de părere fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Acesta a făcut referire la decizia Consiliului Superior al Procurorilor care il-a propus președintei țării, Maia Sandu candidatura lui Ion Munteanu pentru funcția de procuror general, scrie TVR Moldova. Deputatul PAS Vasile Grădinaru a declarat că Munteanu, trebuie să facă pași concreți. Iar, președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a afirmat că Ion Munteanu a fost din start favoritul concursului pentru funcția de Procuror General.
Între timp, Moldova 1 scrie că scenariul, potrivit căruia șefa statului ar respinge candidatura lui Ion Munteanu la funcția de procuror general, propusă de Consiliul Superior al Procurorilor, este puțin probabil. Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, este de părere că, șefa statului nu are temei de a refuza candidatura acestuia, întrucât Munteanu a trecut vettingul, așa cum prevede legea, și a fost verificat de o comisie destul de minuțios. Directorul CRJM a precizat că Maia Sandu are la dispoziție 15 zile pentru a decide asupra acestei candidaturi. Totodată, Ilie Chirtoacă a amintit faptul că numirea unui procuror general a fost o condiție înaintată țării noastre de către Comisia Europeană înainte de începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Chirtoacă a spus că, odată cu realizarea acestui obiectiv, cu certitudine se poate spune că autoritățile de la Chișinău și-au făcut tema pentru acasă.
Parlamentul de la Chișinău a aprobat o Declarație cu privire la condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și pe teritoriul Federației Ruse, notează Ziarul Național . Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a declarat că, potrivit datelor autorităților din Ucraina, 537 de copii ucraineni au fost uciși de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în statul vecin, alți 1.275 au fost răniți.
Federația Rusă a încercat să țină Republica Moldova pe loc în ultimii ani și a eșuat, este de părere eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, citat de Deschide.md. Potrivit lui, Uniunea Europeană ajută Chișinăul să reducă influența rusă și să combată războiul hibrid lansat de Moscova. El a reiterat faptul că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi benefică pentru toți cetățenii țării noastre, indiferent de etnie, limba vorbită sau pe ce mal al Nistrului locuiesc. Eurodeputatul român a subliniat că Uniunea Europeană oferă toată asistența necesară ca Republica Moldova să combată ingerințele Rusiei și ajută Chișinăul să-și consolideze securitatea cibernetică și informațională mai ales în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului din această toamnă.
Într-un interviu pentru Moldova 1, șeful misiunii civile de securitate a Uniunii Europene, Cosmin Dinescu, a declarat că operațiunile hibride s-au intensificat. Scopul fiind zădărnicirea cursului proeuropean și a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit diplomatului român, metodele sunt: dezinformarea, narațiunile false, finanțarea ilegală.
Într-o emisiune de la JurnalTV, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarant că predecesorul său, Andrei Spânu, a gestionat bine criza gazelor din 2021, atunci când Gazprom a anunțat brusc că refuză să prelungească contractul în baza acelorași condiții și formule de calcul. În opinia lui Parlicov, obligația de a livra gaz Republicii Moldova ar fi revenit întreprinderii Moldovagaz.
IPN.md publică declarația, secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, care spune că sistemul distribuției pe orizontală oferă posibilitatea contorizării energiei termice , iar fiecare consumator achită atât cât a consumat, nu în funcție de suprafața locuinței. Potrivit secretarului de stat, sistemul de distribuire orizontală a energiei termice oferă și posibilitatea aprovizionării permanente cu apă caldă de consum în apartament. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, spune că sistemul de distribuire orizontală a energiei termică oferă consumatorilor mai multe avantaje dintre care: independența față de vecini, grad minim de poluare a mediului și contorizarea individuală a consumului de energie.
Ziarul de Gardă scrie despre un proiect de modificare a Codului penal și a Codului contravențional, adoptat în a doua lectură de Parlament, care sancționează persoanele care vor ofensa cadrele didactice. Mai exact, insultarea profesorilor va fi sancționată cu până la 1.250 de lei. De asemenea, jignirea premeditată a onoarei, demnității sau a reputației profesionale, însoțită de acte de huliganism sau vătămare corporală, va fi pedepsită cu o amendă de până la 7.500 de lei sau cu arest contravențional de până la 15 zile.