Social

Educația în Republica Moldova: Problemele sistemului și soluțiile autorităților

Autoritățile continuă să depună eforturi pentru a populariza meseria de pedagog, prin creșterea burselor pentru studenți și majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști. Cu toate acestea, domeniul învățământului rămâne într-o situație sumbră, cu 1879 de funcții didactice încă vacante. Din cauza numărului redus de elevi la instituțiile profesional-tehnice, aceste unități de învățământ sunt reorganizate. Ministerul Educației intenționează să elaboreze un nou concept educațional, menit să pregătească elevii pentru viață.

Circa 1.900 funcții didactice, vacante

Conform ultimelor date furnizate de MEC, sunt vacante 1879 de funcții didactice. Cel mai mare deficit de pedagogi se atestă în mun. Chișinău, unde sunt 520 de posturi vacante, urmat de UTA Găgăuzia – 127 și raionul Ungheni – 97. Cea mai mare lipsă de cadre didactice se înregistrează pentru specialitățile Matematică – 272, Pedagogie preșcolară – 251, Educator – 138, Limbă și literatură română – 130, Fizică – 116.

Pentru a rezolva această problemă și a atrage mai mulți pedagogi în domeniu, autoritățile își propun creșteri salariale, plăți unice, sporuri de performanță, promovarea prestigiului profesiei de pedagog, cămine moderne și mentorat.

De asemenea, absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii pe una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii 5 ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei (aproximativ 3300 de lei lunar), în cazul absolvenților de universități, și 160.000 lei (aproximativ 2660 de lei lunar) pentru absolvenții de colegii. De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii 5 ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice. Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se va oferi compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii 5 ani de activitate, dar și alte facilități.

Reorganizarea

15 instituții de învățământ profesional tehnic vor fi reorganizate prin fuzionare. Reprezentanții Ministerului Educației au spus că procesul este unul „dureros”, iar potrivit ministrului, Dan Perciun, motivul pentru care s-a propus fuzionarea este că numărul de elevi scade de la an la an, iar banii din bugetul de stat pentru întreținerea acestor școli nu sunt utilizați eficient.

Proiectul aprobat în ședința guvernului de miercuri, 29 mai, prevede reorganizarea a șapte instituții de învățământ profesional tehnic, prin fuziunea altor opt instituții.

MEC a prezentat conceptul noului curriculum național. Elevii vor învăța discipline care să-i pregătească pentru viață

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a prezentat pe 16 mai conceptul noului curriculum național. Autoritățile propun două perspective de schimbări. Disciplinele existente nu vor fi reduse, însă vor fi integrate cu noi discipline. Astfel, elevii din Republica Moldova ar putea studia, începând cu 2027, educația antreprenorială, ecologică, pentru media, sănătate și altele. A doua perspectivă vizează școlile care vor alege implementarea noilor modele ale planului cadru, de alternativă. În acest caz, unele discipline vor fi comasate, iar altele noi vor fi introduse.

Potrivit autorităților, noile modificări vor ajuta elevii să poată folosi cunoștințele fundamentale pe care le-au învățat la școală în rezolvarea problemelor uzuale, adică în sarcini de viață. Datele de la Pisa arată că majoritatea elevilor întâmpină dificultăți la acest capitol. „Chiar dacă și au cunoștințe profunde la fizică, la biologie, la chimie, atunci când au de rezolvat o situație cotidiană, cum să folosească aceste cunoștințe în rezolvarea unor probleme de viață, cu regret, copiii noștri nu prea arată mari performanțe. Asta ne dorim la nivel de curiculă, ca pe urmă să apară la nivel de manuale și asta să se producă la nivel de proces educațional”, a declarat secretara de stat Valentina Olaru.

Cele mai mari universități din țară ar putea fuziona

Universitatea de Stat și Universitatea Tehnică a Moldovei ar putea fuziona, conform propunerii rectorilor celor două instituții. Argumentând necesitatea consolidării sectorului educațional și a creșterii competitivității, ei văd în această fuziune o oportunitate atât la nivel național, cât și internațional. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, confirmă că discuțiile sunt într-o fază incipientă, iar în cazul în care se va ajunge la un consens, va fi creată cea mai mare instituție de învățământ din spațiul românesc, care va fi eficientă și atrăgătoare.

Rectorii UTM, Viorel Bostan, și USM, Igor Șarov, au exprimat acordul pentru fuziunea celor două instituții de învățământ superior în cadrul unei ședințe a Cosniliul Rectorilor de la Guvern.

Cu toate acestea, negocierile privind fuzionarea Universității de Stat din Moldova (USM) și Universității Tehnice din Moldova (UTM) se amână temporar. USM a informat că așteaptă poziția clară și garanții din partea Guvernului privind finanțarea adecvată a noii instituții.

Ultragierea cadrelor didactice va fi sancționată contravențional

Parlamentul a adoptat noi modificări a Codului penal și a Codului contravențional. Așadar, persoanele care vor ultragia cadrele didactice riscă amenzi de până la 1250 de lei. Totodată, jignirea premeditată a onoarei, demnității sau a reputației profesionale, însoțită de acte de huliganism și/sau vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7500 de lei sau cu arest contravențional de până la 15 zile.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult