Justiție

Așteptările ministrei justiției de la noul procuror general: „Trebuie să-și asume obiectivele de reformare a procuraturii”

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că, la fel cu societatea, are așteptări mari de la procurorul general, dar trebuie să fim conștienți de poziția și competențele sale de manager, dar și de unele funcții procesuale.

IPN
Sursa: IPN

„ Sigur că procurorul general nu poate schimba totul în sistemul procuraturii și să îmbunătățească peste noapte situația. De aceea este important ca această persoană să fie în primul rând curajoasă și să-și asume obiectivele de reformare a procuraturii, mai ales în contextul de integrare europeană trebuie intensificată și la nivel intern, dar și la nivel extern cooperare internațională în materie penală și este importantă acea conlucrare cu CSP, să-și identifice și adjuncți, să-și facă și o echipă bună și totodată să coaguleze procurorii din sistem pentru obiectivele pe care le așteaptă societatea”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul unei emisiuni la Rlive.

Întrebată de cât timp ar avea nevoie Ion Munteanu de a reforma procuratura generală, ministra a răspuns că, în funcție de câtă energie va depune, important să fie o direcție foarte clară cu acțiuni focusate: „Potrivit prezentării pe care a avut-o la proba de interviu, el s-a axat pe necesitatea de intensifica capacitățile în interiorul Procuraturii Generale, dar și în interiorul sistemului procuraturii, în ce privește lupta cu corupția și criminalității. Sigur, aici urmează și cu ajutorul celorlalte autorități - CSP, Ministerul Justiției, CSM”.

Referindu-se la concursul propriu-zis, Veronica Mihailov-Moraru a spus că acesta a fost transparent și corect.

„Niciodată nu vom putea împăca pe toată lumea. Dar pot spune că concursul a fost transparent, toate interviurile au putut fi vizionate, s-a văzut foarte clar prestația fiecărui candidat în parte, s-a văzut clar ce întrebări au pus membri și modul cum au răspuns candidații. La fel s-a făcut public și punctajul acumulat de fiecare candidat și se observă o diferență nu foarte apropiată între toți cei candidați. În principiu, toți membrii Consiliului au avut un consens în larg ce ține de punctarea dlui Munteanu cu un punctaj mai mare. Mai mult, membrii consiliului au ținut cont de cele șase criterii de evaluare expuse în fișă”.

Menționăm că Ion Munteanu a câștigat, joi, 30 mai, concursul de ocupare a funcției de procuror general, acumulând punctajul maxim oferit de membrii CSP: 9,21 puncte. Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a acumulat 8,80 puncte, iar procurorul Alexandru Cernei – 7,92.

Vineri, Procuratura Generală a anunțat că Ion Munteanu va fi învestit pe 1 iunie, la sediul Procuraturii Generale. Evenimentul va include depunerea jurământului de către Procurorul General, urmată de alocuțiunile Președintei, Procurorului General și altor invitați. La final, Procurorul General va oferi declarații de presă.

Menționăm că Maia Sandu încă nu a semnat decretul de numire a lui Ion Munteanu în funcția de procuror general.

Ion Munteanu are 40 de ani. El este procuror din anul 2006. A activat anterior în Procuratura sectorului Centru, municipiul Chișinău, iar în 2009, numele său a figurat într-o procedură disciplinară, fiind pedepsit cu un avertisment. În iulie 2010, el a fost numit procuror în Procuratura Anticorupție, iar în perioadele 2019-2020 și 2021-2022 a fost adjunct interimar al procurorului-șef al acestei instituții. Printr-un decret semnat de președintele Maia Sandu pe 12 octombrie 2022, Ion Munteanu a fost numit în funcția de procuror general interimar, înlocuindu-l pe Dumitru Robu.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2023, Ion Munteanu locuiește împreună cu soția și copiii într-o casă cu suprafața cadastrală de aproximativ 105,8 metri pătrați, amplasată în orașul Stăuceni.

Conform datelor prezentate de procuror, casa valorează 1,2 milioane de lei (60 de mii de euro) și i-a fost donată de socri.

Membrii familiei Munteanu au în proprietate un automobil Dacia Duster fabricat în 2019 și cumpărat în 2024 cu 215 de mii de lei și un Mercedes, fabricat în 2014, cu prețul declarat de 50 de mii de lei. Totodată, un membru al familiei sale are un Mercedes fabricat în 2011, pe care îl folosește conform unui contract „translativ de posesie și de folosință”.

Anul trecut, Munteanu a ridicat de la PG un salariu total în sumă de 484.000 de lei, circa 40.000 de lei lunar.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult