Cinci centre de tineret din țară au primit microbuze pentru activități mobile
Centrele de Tineret din Bălți, Fălești, Ungheni, Criuleni și Cahul au primit astăzi câte un microbuz pentru servicii mobile. Cele cinci mijloacele de transport vor permite accesul la servicii pentru tinerii din zonele rurale, oferindu-le posibilități de implicare, incluziune și coeziune socială.
Reprezentanții și directorii centrelor de tineret au primit, astăzi, la o ceremonie festivă, organizată în fața Guvernului, cheile și certificatele de donație a celor cinci microbuze. Aceștia spun că, printre multe alte beneficii, cea mai importantă este deplasarea în localitățile rurale.
„Până acum era dificil să ajungem la cât mai mulți tineri din cauza că nu eram mobili. Acum avem mașini și putem să ajungem cu serviciile noastre cât mai aproape de fiecare tânăr din R. Moldova”, a spus Ana Mihalcean, directoarea Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineret din Bălți.
„Cu ajutorul acestor resurse importante cu siguranță noi vom fi mai aproape de tinerii din localitățile rurale. Vom îmbunătăți accesul la servicii medicale, protecție împotriva violenței de gen”, a menționat Mariana Bejenari, șefa Centrului Regional de Resurse pentru Tineret din Fălești.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că centrele de tineret sunt concentrate în mare parte în orașe, iar transportul va fi util pentru a menține legătura între tinerii din diferite localități.
„Asemenea mijloace de transport vor oferi posibilitatea să se deplaseze mai mult în zonele rurale, fie să desfășoare activități în sate, fie să aducă copii din sate la activități în centrul raional. Centrele de tineret sunt o importantă resursă pentru tineri de-a dezvolta competențele care nu le dezvoltă la școală, în zona educației formale și nonformale”, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Karina Nersesyan a menționat că aceste noi servicii mobile vor fi o gură de aer proaspăt pentru tinerii care locuiesc în comunități unde accesul la servicii esențiale este mai dificil.
„Acestea sunt niște lucruri care vor schimba viitorul tinerilor din R. Moldova și al tinerilor ucraineni refugiați. Le numim centre de tineret pe roți cu care e posibil de ajuns la persoanele din zonele îndepărtate, vor ajuta să se dezvolte și să prospere”, a specificat Karina Nersesyan.
Procurarea și dotarea centrelor de tineret cu microbuze a fost efectuată prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu susținerea Uniunii Europene, investiția totală depășind suma de trei milioane de lei.