Justiție

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru: „Aș fi dorit ca Ion Munteanu să fi făcut mai multe cât a fost procuror general interimar”

Ion Munteanu are toate capacitățile necesare pentru a acționa ferm ca procuror general, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Ea a subliniat că prestația acestuia la concurs a demonstrat clar obiectivele pe care le are.

Facebook: Veronica Mihailov-Moraru
Sursa: Facebook: Veronica Mihailov-Moraru

Ministra a adăugat că prioritățile noului procuror general ar trebui să fie consolidarea corpului de judecători, promovarea procesului de vetting și sporirea calității investigării cauzelor de corupție.

„Deși noi am avut trei candidați care au participat la etapa a doua, mă refer la etapa interviurilor, prezentările acestora au fost destul de bune, conform conceptului de management prezentat, materialelor scrisorii de motivare, dar și ale prezentării, candidatura Ion Munteanu s-a arătat destul de ferm în ceea ce privește obiectivul privind lupta împotriva corupției și criminalității, inclusiv depășirea mai multor probleme din sistemul procuraturii. În contextul mesajului lansat de doamna președintă Maia Sandu, se așteaptă acțiuni ferme atât din partea procurorilor, cât și a judecătorilor”, a afirmat ministra Justiției, Veronica Mihailov Moraru.

Veronica Mihailov-Moraru a declarat că aștepta mai mult de la Ion Munteanu în cei aproape doi ani de mandat ca procuror general interimar. Pe de altă parte, a apreciat că Munteanu a avut ocazia să înțeleagă problemele și provocările funcției.

„De altfel, eu personal am fost membru în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, care a pus întrebarea: care sunt eșecurile și succesele în cadrul acestui mandat temporar pe care l-a avut procurorul general? Este extrem de important să se asigure stabilitatea în sistemul procuraturii și să se contribuie la îmbunătățirea rolului procurorilor în sistemul justiției, să se consolideze corpul procurorilor și, în primul rând, să se dea tonul în lupta cu corupția înaltă și corupția cotidiană. Totuși, trebuie să recunoaștem că procurorul general nu poate face aceste lucruri singur”, a mai adaugat ministra Justiției.

Reamintim că, la 1 iunie, Ion Munteanu a fost învestit în funcția de procuror general pe un mandat de șapte ani, după ce, pe 30 mai, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat câștigător.

La evenimentul de învestire, președinta Maia Sandu a declarat că astăzi, din păcate, în justiție se face mai puțin decât se vorbește și odată cu numirea noului procuror general, a venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm și mai corect.

Citește și:

Ion Munteanu, învestit în funcția de procuror general. Maia Sandu: „A venit timpul să se facă mai multe, mai repede și mai corect”

Cine este noul procuror general al R. Moldova, Ion Munteanu: avere și interese

Cristina Popescu

Cristina Popescu

Autor

Citește mai mult