Justiție

CSM a aprobat patru candidaturi din cele opt depuse pentru transferul judecătorilor la Curtea de Apel Chișinău

Patru judecători de la instanțele de fond vor fi transferați temporar la Curtea de Apel Chișinău, în urma unei decizii aprobate marți de Consiliul Superior al Magistraturii.

În cadrul ședinței CSM au fost examinate cererile depuse de opt judecători. În urma votului, doar patru candidaturi au fost aprobate, trei au fost respinse, iar un candidat și-a retras cererea.

Astfel, au fost acceptate cererile de transfer temporar la CA ale următorilor judecători: Andrei Cașcaval de la Judecătoria Anenii-Noi, Natalia Mămăligă de la Judecătoria Chișinău, Vitalie Budeci de la Judecătoria Chișinău și Vladislav Schibin de la Judecătoria Chișinău.

Potrivit președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, decizia a fost luată, ținând cont și de capacitățile instanțelor de fond, deoarece la judecătoriile de prim nivel nu pot fi transferați magistrați din altă parte.

*„Votul membrilor Consiliului a fost exercitat inclusiv reieșind din situația care este la Curtea de Apel Chișinău, dar și în instanța de unde veniți. Consiliul are o misiune complicată. Pe de o parte, ținem să ajutăm Curtea de Apel Chișinău, inclusiv prin aceste transferuri temporare, pentru a putea face volumului de lucru, iar pe de altă parte să nu periclităm buna desfășurare a activității instanțelor de prim nivel. Dacă la Curtea de Apel Chișinău pot fi transferați judecători temporar inclusiv din alte instanțe judecătorești, la instanțele de prim nivel transferul temporar nu este posibil. De aceea Consiliul a reieșit inclusiv din situația menționată ”, a spus președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, îndemnând magistrații să participe la concursurile anunțate.

Menționăm că, în prezent la Curtea de Apel sunt 19 magistrați, inclusiv președintele și vicepreședintele instanței. Din 17 iunie, când își vor începe lucru cei patru magistrați, la Curtea de Apel vor fi 24 de membri.

La începutul lunii mai, 20 de magistrați au demisionat, refuzând astfel evaluarea externă. Pe 16 mai, CSM a anunțat un concurs de transfer a 15 magistrați la Curtea de Apel, care a fost prelungit ulterior pe 28 mai, termenul-limită de depunere a cererilor fiind de 3 iunie.

Potrivit deciziei CSM, transferul la Curtea de Apel Chișinău va avea până la ocuparea a cel puțin 30 de funcții de judecător la CA Chișinău.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult