Cehia solicită deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în luna iunie. 11 state s-au alăturat demersului
Avansarea negocierilor pentru aderarea Ucrainei și Moldovei la UE este susținută de 12 țări europene, printre care Germania, Slovacia, Suedia și Finlanda. Inițiativa a fost lansată de ministrul afacerilor europene, Martin Dvořák, printr-o scrisoare adresată Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, scrie presa de la Praga. Potrivit documentului, statele susțin aprobarea rapidă a cadrelor de negociere pentru cele două țări.
Scrisoarea inițiată de Cehia solicită adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina și Moldova de către Consiliul Afaceri Generale (CAG) până cel târziu în iunie. Consiliul trebuie să ia această decizie în unanimitate pentru a convoca conferința interguvernamentală cu ambele țări până la sfârșitul lunii iunie.
„Cred că acum este momentul potrivit pentru a avansa și a face pași concreți în procesul de aderare a Ucrainei și Moldovei la UE. Progresele făcute de Președinția belgiană a Consiliului UE în procesul de aderare a Ucrainei și Moldovei la UE sunt foarte apreciate. Un nou impuls în negocierile de aderare ar putea stimula eforturile lor de reformă”, a declarat Dvořák.
„Având în vedere angajamentul ferm al ambelor țări candidate, sunt convins că aceasta este decizia corectă,” a adăugat el.
Dvořák a subliniat și necesitatea de a stimula cele două țări prin integrare treptată în politicile și programele UE, înainte de a obține statutul de membru cu drepturi depline.
În luna mai, site-ul Politico a scris, citând cinci diplomați din statele membre ale UE, că UE intenționează să înceapă oficial discuțiile de aderare cu Ucraina și R. Moldova până la sfârșitul lunii iunie. Cel mai mare obstacol, potrivit diplomaților, este refuzul pe termen lung al Ungariei, dar Bruxelles-ul și Kievul încearcă să-i convingă că Ucraina îi îndeplinește cererile.
În decembrie, președinții și prim-miniștrii statelor membre ale UE au convenit să înceapă negocierile privind aderarea celor două țări, care au solicitat aderarea la scurt timp după ce trupele rusești au invadat Ucraina în urmă cu doi ani. În ultimele luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca discuțiile să înceapă oficial cât mai curând posibil.
Diplomații consideră că acest lucru ar trebui să se întâmple la summitul din iunie. Potrivit acestora, UE va trimite un semnal de sprijin Kievului într-un moment de intensificare a ofensivei ruse.
Citește și:
Szijjarto: Ungaria susține „ferm” și „necondiționat” aderarea Republicii Moldova la UE
Johannes Hahn: R. Moldova ar putea deveni stat membru al UE mai devreme de 2030