Social

Investigație // Fostul șef al armatei din R. Moldova, informator al spionajului militar rusesc. Instituțiile abilitate de la Chișinău investighează cazul

Ministerul Apărării tratează cu maximă atenție orice subiect legat de securitatea națională și sancționează cu strictețe orice abatere de la lege comisă de angajați. Este reacția instituției după investigația jurnaliștilor de la The Insider, care au scris că fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajului militar rusesc. Mai mult, Ministerul Apărării susține că toate informațiile apărute sunt analizate și verificate minuțios de specialiștii Ministerului Apărării, în colaborare cu alte instituții ale statului.

„Fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi (...). Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în Republica Moldova și siguranța cetățenilor. Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, menționează Ministerul Apărării într-un comunicat.

Un fost șef al Statului Major din Republica Moldova a fost deconspirat de jurnaliștii de investigație

Igor Gorgan ar fi informator al spionajului militar rusesc. The Insider în colaborare cu publicația Маленькая страна au dezvăluit corespondența Telegram între Gorgan și un colonel GRU (serviciul de spionaj militar extern din Rusia), Alexei Makarov. Folosindu-se de vechile sale conexiuni din Ministerul moldovean al Apărării, cei doi au început să aibă contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Întâlnirile conspirative au avut loc în principal în cafenele din Chișinău sau în excursii de pescuit:

„Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte! Ar trebui să mergem la pescuit și să vorbim despre orice! Trăim în vremuri istorice! Și trebuie să facem această istorie!” este unul dintre mesajele generalului moldovean.

GRU era interesat în mod special de armele pe care le cumpăra Kievul din țările vecine, inclusiv R. Moldova, conform investigației.

După publicarea articolului, Președinția de la Chișinău a condamnat actul de trădare și a anunțat că îi va retrage acestuia distincțiile de stat și gradele militare.

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a comunicat șeful de cabinet al administrației prezidențiale, Andrei Băluțel.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) confirmă veridicitatea informațiilor prezentate de jurnaliști de la The Insider

SIS reiterează că ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării.

„Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență. Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova”, potrivit SIS.

Gorgan a învățat la școala militară superioară din Novosibirsk. După destrămărea URSS, a fost timp de un an comandat de aeropurtate la Bolgrad, în regiunea Odesa, ulterior a venit în Republica Moldova.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult