Corespondență//Alegeri UE în Belgia: «Ceci n’est pas un pays»
Belgia, țara pictorului Magritte, mai este numită și «țara suprarealismului». Miza votului european este umbrită de cele ale alegerilor federale și regionale , care au loc simultan pe 9 Iunie. Ascensiunea extremei drepte flamande, printre altele, ar putea face Belgia neguvernabilă.
Belgia a decis să deschidă votul la alegerile europene pentru tinerii de 16 ani și peste. Țara fiind ceea ce este – țara «suprarealismului»– noutatea a dat naștere unor încurcături legale. Legea prevedea ca tinerii de 16-17 ani să poată vota la alegerile europene, dar nu îi obliga să facă acest lucru. Cei care au dorit să participe la vot au fost rugați să se înregistreze. În martie, Curtea Constituțională a chemat însă legislativului și guvernul la ordine: nu există nicio justificare pentru a distinge alegătorii minori de persoanele care au împlinit vârsta majoratului care, în Belgia, sunt obligate să voteze.
Chiar dacă au loc într-un moment în care Belgia deține președinția Consiliului UE, alegerile europene nu provoacă o pasiune disproporționată. Trebuie spus că, ca și în 2014 și 2019, acestea sunt cuplate cu alegeri legislative și regionale. Primii reînnoiesc Camera Reprezentanților a Parlamentului Federal.
Problemele puse în joc în alegerile federale și regionale din Belgia sunt mai lizibile și cu siguranță considerate mai esențiale decât alegerile europene. Un tsunami politic ar putea într-adevăr să măture țara pe 9 iunie. În Flandra, partidul de extremă dreapta și separatist Vlaams Belang este creditat cu peste 25% din voturi în sondaje. Dacă va atinge un asemenea prag la nivel federal, în Flandra și la Bruxelles, Belgia riscă să devină neguvernabilă. Va fi extrem de complicat a forma un guvern federal. Mai presus de toate, dacă în Flandra naționaliștii din N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), detronați de pe primul loc, se aliază cu Vlaams Belang pentru a forma un guvern regional, ceea ce i-ar face „infrecventabili” pentru partidele francofone, nivelurile de putere nu vor rămâne etanșe.
Vlaams Belang va umfla rândurile grupului eurosceptic de extremă dreapta Identity and Democracy. Pentru a complica situația, pe partea francofonă, partidul PTB, dinspre stânga radicală ar trebui să se apropie de 15%. Ecuația s-ar putea dovedi imposibil de rezolvat, atât aritmetic, cât și politic.
Problemele europene precum lupta împotriva sărăciei, migrația și azilul, clima, politica agricolă, viitorul Europei, apărarea și securitatea se numără (în această ordine) printre prioritățile pe care belgienii le-au declarat pentru Eurobarometru. Datorită contextului național, Europa ocupă totuși un loc importat în rândul preocupărilor belgienilor.
Dacă aceste alegeri prezintă oarecare interes pentru belgieni, este și pentru că integrarea europeană este un subiect asupra căruia există un consens larg: ceea ce este bun pentru Europa este considerat bun pentru Belgia, țara fondatoare a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.
AUTOR: Dan Alexe