Regional

Renovarea centrului de cultură din Rădeni - investiție durabilă în viitorul comunității

O localitate are nevoie nu doar de drumuri, rețea de alimentare cu apă și canalizare, dar și de un loc unde să se relaxeze și să participe la activități culturale. Asta cred locuitorii din satul Rădeni, raionul Călărași, unde, anul trecut au fost investiți mai mulți bani în renovarea Centrului de Cultură, loc unde fac repetiții ansamblurile locale, iar copii participă la diferite cercuri artistice.

Din cei aproximativ 400 de mii de lei pe care autoritățile le-au obținut prin intermediul Programului Satul European Expres, s-au reușit mai multe lucruri, care erau stringente în acel moment. S-au schimbat ferestrele, care pe timp de iarnă erau acoperite cu peliculă pentru a păstra căldura, acoperișul a fost termoizolat iar scena pe care dansează ansamblurile folclorice din localitate, a fost reparată. Lucrări care de fapt reprezintă cea mai durabilă investiție în viitor- investiția în cultură, de care oamenii au nevoie, pe lângă cele de infrastructură, spune șefa Centrului de Cultură, Vera Gore.

„Nu este de ajuns să faci drumuri, canalizare ci este nevoie de privit multilateral, inclusiv la domeniul culturii, pentru că avem foarte mulți copii talentați. Am soluționat mai multe problem strigente aici, cumachiziția costumelor, am termoizolat tavanul, aparataj modern. Nu zic că le-am rezolvat pe toate, pentru că mai este de lucru. Toți acești oameni care lucrează la Centrul de Cultură aveau nevoie de condiții decente de muncă”.

Fără un Centru de Cultură, un sat este pierdut, consideră primarul satului Rădeni, Ion Roșca. Acesta mai spune că o astfel de instituție împlinește necesitățile spirituale ale populației și educă un sat întreg. Nu sunt unicele lucrări de renovare care au făcute aici, acoperișul fiind reparat cu zece ani în urmă, mai spune alesul local.

„Ferestrele aveau o vârstă de peste 20 de ani și bătea vântul prin ele. Acoperișul este renovat cu zece ani în urmă. Fără casă de cultură un sat moare. La moment avem cercuri de dansuri care sunt frecventate de 2 grupuri și 2 ansambluri: Rădenenii și unul de copii – ceea ce înseamnă că Centrul de Cultură de la Rădeni este viu”*.

În tară sunt active aproximativ 1200 de Case de Cultură, care de anul trecut au maimulte atribuții dar și mai multe oportunități de a obține bani din proiecte, după aprobarea unui nou regulament de activitate. Multe din aceste centre culturale funcționează în sate și doar 70 sunt deschise în orașe.

În acest an, la programul Satul European, sunt depuse 66 de proiecte pentru reabilitarea caselor de cultură, lucru care demonstrează că renovarea acestor instituții, reprezintă o necesitate pentru comunități.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult