Nemulțumiri, discuții și pregătirea terenului. Cum a depus Republica Moldova cererea de aderare la UE
Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost depusă după ce s-a confirmat că aceasta va fi acceptată, va aduce rezultate concrete și nu va provoca reacții negative din partea altor state. Într-o emisiune la JurnalTV, fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, a declarat că această cerere trebuia să fie depusă înainte de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, însă era esențial ca autoritățile de la Chișinău să pregătească terenul.
„Evident astfel de cereri este bine să le depui discutând cu partenerii noștri, pregătind terenul, fiind siguri că este un moment bun astfel încât să maximizezi șansele unui da și șansele unui progres și de aceea indiferent de evoluțiile de securitate din Estul Europei, acolo unde se simțea această tensiune noi întotdeauna ne puneam întrebarea când facem acest pas și răspunsul să fie rapid pentru că mai sunt istoriile unor state care au primit drept răspuns un „nu” (...) Nimănui nu îi place să fie surprins. Aceste lucruri se discută.
Republica Moldova a avut discuții cu Ucraina înainte de anunțarea oficială a cererii de aderare. Kievul nu era de acord inițial cu acest demers, își amintește Nicu Popescu.
„Ucraina a anunțat cererea cred pe 27-28 ianuarie. Acest lucru a modificat și discuțiile pe care le aveam noi referitor la această cerere. Pe de o parte voiam să facem un lucru pe care ni-l doream demult, pe de altă parte, la acea etapă, inclusiv erau declarații publice în Ucraina, era descurajată depunerea unei cereri din partea Republicii Moldova. Într-un fel prietenii din Ucraina ar fi preferat să fie unica țară care depune această cerere. Noi am discutat atunci cu ei, le-am explicat și contextul nostru. Au fost declarații care au fost depășite. În acea perioadă am primit și semnale de la unii parteneri externi care ne-au rugat să nu ne grăbim, susținând într-un fel colegii din Ucraina”.
Totuși, pe 2 martie, Chișinăul a fost gazda Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. A doua zi, a sosit și ministrul de externe al Franței. Problematica depunerii cererii de aderare a Moldovei a fost discutată și cu aceste ocazii.
Iar, pe 3 martie 2022, șefa statului Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE. Pe 4 martie documentul fost înmânat oficial de către ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă UE, Daniela Morari, ambasadorului Philippe Leglise-Costa, reprezentantul permanent al Franței pe lângă UE, în acea perioadă Franța deținând președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene.
La nici un an, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, iar în urma îndeplinirii de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene, în decembrie, anul trecut, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.
La sfârșitul acestei luni autoritățile își propun începerea oficială a negocierilor de aderare.