Exportul de cireșe din Republica Moldova a crescut considerabil în ultimul an
Anul trecut a fost atestată o creștere de 11 ori față de acum 10 ani, la exportul de cireșe, spune expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, este cea mai spectaculoasă creștere a exportului din istoria Republicii Moldova.
Analizând prețul mediu de vânzare al cireșelor, economistul a declarat că în 2016, acesta a fost de 9,6 lei per kilogram la producția exportată iar anul trecut prețul a fost de 27 de lei.
Expertul mai spune că dacă anterior dominau două-trei țări în exporturile moldovenești de fructe, acum se înregistrează un număr mult mai mare.
Astfel, potrivit lui Veaceslav Ioniță, din totalul de cireșe exportate anul trecut, în Federația Rusă au ajuns 33%, în România – 15,%; Belarus – 14%; urmând Kazahstan, Letonia, Marea Britanie, Spania.
Cu referire la suprafața livezilor de cireșe în rod, Veaceslav Ioniță a menționat că în perioada 2006-2010 au fost estimativ 2,8 mii de hectare, iar 2023 – 4,7 mii de hectare.
„Avem o creștere semnificativă a suprafețelor de livezi. În perioada 2006/2010 toate plantațiile erau gestionate de către populație și era dificil de organizat exportul acestora. Din 2020, plantațiile de cireș din gestiunea întreprinderilor și a fermierilor au început să domine. Cireșele au devenit un produs investițional. O creștere de aproape cinci ori în mai puțin de 20 de ani. Agricultura intensivă este cheia succesului pentru Republica Moldova. Permite încasări financiare la hectar incomparabil mai mari față de agricultura tradițională. Are nevoie de absorbție de capital și este unde investi. Implică forțe de muncă de 5-10 ori mai multe decât agricultura cerealieră”, a menționat Veaceslav Ioniță.
Expertul susține că Republica Moldova are șansa de a-și crește producția de nuci, fructe și pomușoare, care poate să aducă venituri de cel puțin 7-10 ori mai mari la hectar, decât prin metoda tradițională, și să fie angajate minimum 7-10 ori mai multe persoane în câmpul muncii.