Externe

NYT prezintă detalii despre operațiunea de eliberare a patru ostatici israelieni din Fâșia Gaza. „Diamantele sunt în mâinile noastre”

Israel a pregătit operațiunea de eliberare a patru ostatici din captivitatea grupării radicale palestiniene Hamas din Fâșia Gaza timp de câteva săptămâni, și aceasta a fost aprobată abia în dimineața precedentă, cu câteva minute înainte de a începe. La operațiune au participat forțele speciale, militarii, serviciile de informații și aviația. În timpul raidului, un membru al forțelor speciale israeliene a fost ucis, a raportat ziarul The New York Times (NYT), citat de DW.

Potrivit a doi interlocutori ai publicației, au fost propuse mai multe scenarii pentru operațiune, dar acestea au fost respinse din cauza riscului ridicat de deces atât pentru ostatici, cât și pentru militari. În acest context, NYT a reamintit despre o operațiune nereușită din decembrie, când forțele speciale israeliene au încercat să elibereze din captivitate pe Sahar Baruch, în vârstă de 25 de ani. În cele din urmă, ostaticul a fost ucis într-un schimb de focuri, iar doi ofițeri israelieni au fost grav răniți.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, și ministrul apărării, Yoav Galant, au avut o întâlnire pe 6 iunie noaptea cu oficiali militari de rang înalt pentru a aproba operațiunea. Ei au aprobat misiunea, dar aceasta a fost aproape anulată în ultimul moment. Potrivit reprezentantului Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, operațiunea în tabăra de refugiați En-Nuseirat, locul unde se aflau ostaticii, a fost aprobată definitiv doar cu câteva minute înainte de începere.

Raidul din timpul zilei

Militarii israelieni au decis să acționeze ziua pentru a surprinde Hamasul, au povestit sursele NYT. Eliberarea israeliencei Noa Argamani, în vârstă de 25 de ani, s-a desfășurat fără dificultăți. Ceilalți trei ostatici, inclusiv rusul Andrei Kozlov, în vârstă de 27 de ani, se aflau într-o altă clădire, iar pentru eliberarea lor forțele speciale au intrat într-un schimb de focuri. După încheierea cu succes a operațiunii, forțele speciale au anunțat prin radio: „Diamantele sunt în mâinile noastre”. Apoi, ostaticii au fost transportați cu elicopterele în Israel.

Hamas susține că în timpul raidului armatei israeliene din 8 iunie au murit peste 200 de persoane, majoritatea civili. Nu există o confirmare independentă a acestei informații. Liderul Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu „măcelul sângeros din En-Nuseirat”.

De la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, forțele israeliene au reușit să salveze doar șapte ostatici. Conform ultimelor date, în Fâșia Gaza se află încă aproximativ 120 de prizonieri israelieni. Câți dintre ei sunt în viață nu se știe.

Atacul Hamas asupra Israelului

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu a început după ce pe 7 octombrie mișcarea islamistă radicală Hamas, recunoscută în Uniunea Europeană și SUA ca organizație teroristă, a au atacat Israelul. Teroriștii au lansat un atac cu rachete masiv asupra Israelului, au pătruns pe teritoriul său și au comis cel mai mare masacru asupra populației civile din istoria statului israelian modern. Victimele acestuia au fost aproximativ 1200 de persoane.

Potrivit ultimelor informații, militanții au capturat, de asemenea, aproximativ 250 de ostatici și i-au dus în Fâșia Gaza. Israelul a răspuns prin declararea războiului împotriva Hamas. IDF a lansat atacuri masive asupra acestei regiuni palestiniene dens populate, condusă de Hamas, precum și o operațiune militară terestră. Ministerul Sănătății, controlat de Hamas, susține că peste 37.000 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, iar alte aproape 84.500 au fost rănite. Nu este posibil să se confirme aceste cifre din surse independente.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult