Revista presei internaționale: Câștigătorii și învinșii alegerilor europarlamentare; Ucraina înregistrează progrese pe câmpul de luptă
Presa internațională urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European și face primele calcule electorale privind viitoarea majoritate din legislativul de la Strasbourg. În atenția publicațiilor străine rămâne evoluția răzoiului ruso-ucrainean, dar și desfășurarea conflictului din Orientul Mijlociu. Relatează Lidia Petrenco.
În pofida creșterii popularității partidelor de extrema dreaptă, Partidul Popular European, grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților și liberalii de la Renew își păstrează după alegeri majoritatea în Parlamentul European. La această concluzie ajung publicațiile internaționale în baza exit-poll-urilor și rezultatelor preliminare ale alegerilor pentru legislativul european. Associated press notează că cele trei formațiuni vor obține în urma scrutinului peste 400 din cele 720 de locuri din Parlamentul European și își vor putea continua proiectele demarate în fosta legislatură. Cele mai multe mandate îi vor reveni PPE care a obținut 184 de locuri în legislativ – cu 8 mai mult decât a avut până acum. Social-democrații au ieșit pe locul doi cu 139 de mandate, urmați de liberalii de la Renew cărora le-au revenit 80 de locuri, relatează agenția de presă. Cele două grupuri europarlamentare de extrema dreaptă au obținut împreună 131 de mandate. Grupul conservatorilor și Reformiștilor în care intră și partidul Frații Italiei al premierului de la Roma Giorgia Meloni a acumulat 73 de locuri, iar grupul Identitate și Democrație asociat cu imaginea deputatului francez al Adunării Naționale Marine Le Pen a obținut 58 de mandate, remarcă Associated Press. Ecologiștii aflați pe val la fostele europarlamentare au obținut cu aproape 20 de mandate mai puțin, având acum 52 de europarlamentari – semn că politica climatică a avut un efect negativ asupra verzilor, constată aceeași agenție de presă.
Din moment ce câștigurile obținute de partidele de dreapta nu au fost nici pe departe atât de mari pe cât se aștepta, câștigătorul secret al acestor alegeri europene este PPE, constată Welt. Partidul a putut să-și îmbunătățească în mod clar rezultatele, în timp ce toate celelalte partide de centru au suferit pierderi mari, notează publicația. Tot Welt exprimă părerea că cel mai probabil, Uniunea Europeană se confruntă cu cei mai grei ani din istoria sa, iar Parlamentul UE nou ales joacă un rol important în rezolvarea acestor probleme: în Europa este război și nimeni nu știe cât de departe va ajunge președintele rus Vladimir Putin cu politica sa de agresiune, subliniază publicația germană. În același timp, nouă țări bat cu toată puterea la ușa UE și vor să fie lăsate să intre cât mai repede posibil, observă Welt. Pentru a putea face față noilor membri, UE ar trebui mai întâi să se reformeze, de exemplu în pregătirea și distribuirea resurselor bugetare, dar și în normele decizionale. Acesta va fi un efort major – cu un rezultat incert, conchide publicația.
După publicarea rezultatelor provizorii, Ursula von der Leyen s-a arătat încrezătoare că poate obține un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, ea fiind candidat din partea PPE, transmite Reuters. Ea le-a întins deja o mână socialiștilor și liberalilor pentru formarea unei noi coaliții de centru în legislativul de la Strasbourg, precizează agenția de presă.
După victoria extremei drepte franceze la alegerile europene, președintele Franței Emmanuel Macron a anunțat aseara dizolvarea parlamentului și organizarea de noi alegeri legislative, relatează France Press. "Nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa", a declarat Macron citat de AFP. Adunarea Națională de extremă dreapta a lui Marine Le Pen, a obținut 32% din voturi la alegerile europene, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15% din voturi, remarcă France Press. Dizolvarea parlamentului: pariul periculos al lui Emmanuel Macron, titrează Le Figaro. Potrivit autorului articolului, această decizie fără precedent este, pentru țară, un salt în necunoscut, ale cărui consecințe sunt incalculabile. Ca răspuns la o înfrângere usturătoare care pentru el avea toată aparența unei umilințe, Emmanuel Macron a decis să intre all in! În seara unor alegeri europene, cu o săptămână înainte de turneul euro de fotbal, cu o lună și jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, el adaugă crizei politice deschise de victoria istorică a Raliului Național,o criză instituțională pronunțându-se împotriva tuturor așteptărilor, conchide Le Figaro.
Premierul belgian Alexander De Croo, membru al partidului liberal flamand, și-a anunțat duminică demisia după rezultatele slabe obținute de formațiunea sa la alegerile federale și regionale din Belgia, relatează EFE. Reflectând asupra rezultatelor slabe ale partidului liberal flamand, care contrastează cu rezultatele bune obținute de liberalii francofoni (MR) la Bruxelles și în Valonia, De Croo a considerat că acesta a fost doar "figura decorativă a acestei campanii".
Presa internațională continuă să urmărească evoluția războiului din Ucraina, raportând noi atacuri asupra țintelor militare de pe teritoriul Rusiei. Bloomberg relatează că pentru prima dată Ucraina a lovit cel mai avansat avion al Rusiei într-un atac cu drone menit să limiteze capacitatea Moscovei de a trage rachete. Potrivit publicației, Avionul de luptă Su-57 a fost lovit de drone de fabricație ucraineană la baza aeriană Akhtubinsk din Astrakhan, sudul Rusiei, la aproape 600 de kilometri de câmpul de luptă. Potrivit Ukrinform, Su-57 este cel mai avansat avion de luptă al Moscovei, forțele Aerospațiale Ruse având un număr redus de avioane de acest tip.
Iar publicația Skynews relatează între timp că avioanele militare ucrainene au lovit pentru prima dată o țintă pe teritoriul Rusiei, fiind atacat un „centru de comandă rusesc” în zona de graniță Belgorod. Deocamdată nu este clar dacă pentru lovitură a fost folosită muniție occidentală, pecizează Skynews.
Iar publicația Epravda atrage atenția că iarna viitoare rușii vor folosi din nou frigul ca armă împotriva ucrainenilor, iar în aceste condiții mulți cetățeni se gândesc cum să se pregătească pentru posibile întreruperi de curent. Una dintre opțiuni este panourile solare, care au devenit deja comune pentru casele particulare, notează publicația. Locuitorii de apartamente au opțiuni limitate pentru instalarea panourilor solare, deoarece acestea trebuie să acopere o suprafață mare pentru a obține puterea necesară. Totuși, chiar și o stație mică cu doar câteva panouri, cu condiția să fie instalată corect, poate asigura nevoile minime ale unui apartament, conchide Epravda.
Presa internațională relatează despre operațiunea cu risc ridicat prin care Israelul a reușit să salveze din captivitatea grupării miltante Hamas, 4 ostatici capturați pe data de 7 octombrie anul trecut. The Wall Street Journal scrie că salvarea de sâmbătă a fost un moment rar de bucurie națională în Israel, în mijlocul unei crize naționale profunde. Pe de altă parte, pentru civilii palestinieni care se adăposteau de războiul de opt luni din Gaza, a fost o altă zi de atacuri aeriene, constată publicația. New York Times notează că salvarea îndrăzneață de sâmbătă a patru ostatici vii a ridicat instantaneu moralul în Israel și a oferit cel puțin o victorie de moment pentru premierul conflictual al țării, Benjamin Netanyahu. Și asta mai ales după demisia anunțată duminică de Ministrul israelian Benny Gantz, o figură de centru și un membru cheie al cabinetului de război al Israelului. Totuși, este puțin probabil ca acest pas să-l forțeze pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să plece din funcție, opinează NYT.
Schimbările climatice amenință regiunile viticole, în timp ce agricultorii constată că procesul are loc prea rapid, constată publicațiile internaționale. De la secetă la alunecări de teren: criză pe podgoriile de Prosecco din Italia, titrează The Guardian. Pe dealurile accidentate din Asolo, la jumătatea distanței dintre canalele Veneției și vârfurile Dolomiților, fermierii care produc prosecco, unul dintre cele mai populare vinuri spumante din lume, au fost cufundați în regim de criză, notează publicația, observând că Prosecco este deosebit de sensibil la vremea volatilă. Înghețul de primăvară ucide mugurii, furtunile de grindină de vară zdrobesc frunzele, secetele lungi înfometează vițele de apă, în timp ce ploile puternice provoacă alunecări de teren care le îneacă în noroi, povestesc agricultorii. Schimbările climatice afectează producătorii de vin de pretutindeni, constată The Guardian. Un studiu publicat de The Nature relevă că până la sfârșitul secolului, 90% din regiunile viticole tradiționale ar putea dispărea din zonele de coastă și de câmpie din Spania, Italia, Grecia și sudul Californiei.