Social

Revista presei: Concluziile alegerilor europarlamentare; Scandalul de corupție a angajaților Biroului Interpol

Concluziile alegerilor europarlamentare și urmările asupra Republicii Moldova; Scandalul de corupție a angajaților Biroului Interpol, precum și motivul pentru care Chișinăul este inundat după fiecare ploaie torențială - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Rezultatul alegerilor europarlamentare va asigura un sprijin politic ferm pentru Republica Moldova în Parlamentul European în următorii ani, a declarat ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, transmite IPN. Potrivit rezultatelor preliminare, cele mai multe mandate în Parlamentul European le are Grupul Partidului Popular European – 186 de mandate, urmat de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European – 135 de mandate, iar top trei este completat de Grupul Renew Europe – 79 de mandate.

Într-o emisiune de la TV8, politologul Anatol Țăranu, a declarat că rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European nu vor schimba politica Uniunii Europene față de Republica Moldova. În contextul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană va continua să adere la cursul său liberal. Potrivit lui, războiul din Ucraina, în ciuda consecințelor sale negative, a contribuit la succesul negocierilor cu UE. Totodată, el a subliniat că pentru țara noastră cel mai important rămân rezultatele generale ale votului, și nu procesele interne din fiecare țară. Cu toate acestea, el a subliniat că Franța și Germania continuă să fie forțele motrice ale Uniunii Europene, în special din punct de vedere economic.

De aceeași părere este și președintele Coaliției Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, care spune că Uniunea Europeană nu-și va schimba fundamental deciziile față de extindere, deși anumite proceduri ar putea deveni mai complexe și vor dura mai mult, transmite JurnalTV. Oficialul a mai declarat că echilibrul puterii va fi păstrat la Bruxelles, pentru că cele trei grupuri politice de bază vor forma instituțiile politice ale Uniunii Europene.

În același timp, newmaker.md publică opinia politologului rus Ecaterina Shulman, care spune că unul dintre dezavantajele aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o accesibilitate mai mare pentru specialiștii moldoveni spre țările-membre mai bogate ale blocului comunitar, ceea ce ar putea duce la migrarea acestora. În același timp, beneficiile economice ale integrării europene pentru țara noastră depășesc cu mult orice dezavantaje, a punctat aceasta.

„Republica Moldova a intrat pe harta electorală a Europei și României”, susține speakerul Igor Grosu, după mobilizarea cetățenilor țării noastre, care dispun de acte emise de state membre ale Uniunii Europene, la alegerile europarlamentare, transmite realitatea.md. Potrivit liderului PAS, în Moldova au votat 56.714 de persoane, iar cifra a fost mult mai mare decât la scrutinul precedent pentru alegerea Parlamentului European.

Republica Moldova se află pe drumul cel bun, își face temele pentru acasă și are capacitatea de a îndeplini toate criteriile pentru a adera la Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Europene al Cehiei, Martin Dvorak, într-un interviu pentru Moldova 1. Oficialul a subliniat că Republica Cehă sprijină extinderea blocului comunitar și va continua să susțină Republica Moldova nu doar la nivel politic, dar și cu expertiză și consultanță.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan consideră că prezența masivă la vot la europarlamentare în Republica Moldova este un argument puternic pentru toată Europa că oamenii din Moldova au un cuvânt de spus privind direcția în care merge Uniunea Europeană, transmite Deschide.md. Aproape 57 de mii de oameni au votat la secțiile de peste Prut, ceea ce reprezintă o creștere de 50% față de precedentele alegeri europene. 55,2% din votanți au ales lista candidaților Partidului Național Liberal.

Șapte angajați ai Biroului INTERPOL Moldova au fost suspendați din funcții în urma scandalului de corupție, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, citat de TVR Moldova. Potrivit lui, aceștia sunt bănuiți că ar fi ajutat persoane date în urmărire internațională să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, contra unor sume impunătoare de bani. Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Poliției au inițiat anchete interne pentru a se asigura că angajații biroului Interpol, ar avea și abateri disciplinare.

Aceeași sursă scrie că o treime din oraș nu are sisteme adecvate de evacuare a apelor pluviale. Acest lucru a fost recunoscut de autoritățile municipale care au explicat motivul pentru care, atunci când plouă abundent, multe străzi și trotuare se transformă în adevărate lacuri. Potrivit viceprimarului municipiului Chișinău, Ilie Ceban - soluții există, dar implementarea lor durează și costă.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult