Internațional

Raport: Războiul Rusiei a provocat pagube de peste 56 de miliarde de dolari în sectorul energetic al Ucrainei

Invazia la scară largă a Rusiei a provocat pagube de 56,2 miliarde de dolari sectorului energetic al Ucrainei până în mai 2024, potrivit raportului Școlii de Economie din Kiev (KSE) publicat la 10 iunie.

O recentă intensificare a loviturilor rusești a pus la grea încercare rețeaua electrică a Ucrainei, mai multe centrale electrice fiind distruse sau dezactivate.

Sectorul energetic a suferit daune directe și pierderi financiare indirecte în valoare de 56,2 miliarde de dolari, în timp ce nevoile de restaurare, care includ reconstrucția completă a instalațiilor distruse, sunt de 50,5 miliarde de dolari, se arată în raport.

Pagubele directe suferite de sectorul energetic al Ucrainei se ridicau la peste 16,1 miliarde de dolari până în mai 2024, conform estimărilor KSE. Cele mai mari pierderi au fost cauzate de distrugerea instalațiilor de generare a energiei electrice (8,5 miliarde de dolari), a principalelor linii de transport al energiei electrice (2,1 miliarde de dolari) și a infrastructurii de petrol și gaze (3,3 miliarde de dolari).

Pierderile indirecte din sectorul energetic sunt estimate la aproape 40,1 miliarde de dolari, cea mai mare parte a acestei sume provenind din veniturile pierdute de companiile energetice - 39,6 miliarde de dolari.

Alte 500 de milioane de dolari reprezintă costurile de îndepărtare a molozului și de dezmembrare a instalațiilor avariate.

În timpul invaziei la scară largă, capacitatea de generare a energiei electrice scăzut din cauza ocupației rusești, inclusiv din cauza ocupării celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie.

Centralele hidroelectrice Kakhovka și Dnipro, precum și centralele termice Zmiiv și Trypillia au fost complet distruse.

De la începutul anului 2024, Rusia a lansat șase atacuri de amploare împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei și mai multe atacuri mai mici.

Rusia a desfășurat ultimul atac de amploare în noaptea de 1 iunie, avariind infrastructura energetică din diferite regiuni ale țării.

Din cauza deficitelor de energie electrică care au rezultat, Ucraina a început să pună în aplicare întreruperi de energie pe 15 mai. Penele de curent durează în medie între patru și opt ore și ar putea fi efectuate de până la trei ori pe zi.

Citește mai mult