Social

La Chișinău va fi construit un stadion național. În cât timp ar putea fi dat în exploatare și care vor fi costurile

În următorii cinci ani, la Chișinău ar putea fi construit un stadion național nou, modern, conform standardelor europene. Despre aceasta a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu. Potrivit oficialului au fost analizate cinci potențiale terenuri, iar în urma studiului de prefezabilitate, terenul din Stăuceni de lângă Arena Chișinău, a fost identificat ca fiind cel mai potrivit pentru zona construcției.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Rezultatele din ultimii doi ani ne bucură, și ne obligă pe noi Guvernul să facem ceea ce nu s-a făcut de mulți ani. Guvernul va construi stadionul național și va oferi fotbalului nostru național o arenă care să găzduiască cele mai importante meciuri. Stadionul național va fi locul unde selecționata Moldovei va lupta pentru țara noastră, va fi locul în care ne vom bucura împreună pentru succesele echipei, locul în care vom uni pentru a susține Republica Moldova. Stadionul național va deveni simbolul solidarității, a curajului și succeselor noastre, stadionul național va deveni stadionul țării”, a declarat Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, valoarea totală a proiectului se estimează la circa 85 de milioane de euro. Sursele potențiale de finanțare a investiției vor fi atât din partea Guvernului Republicii Moldova, cât și din partea sectorului privat și partenerilor externi a precizat Spînu.

Totodată, acesta a subliniat că construcția stadionului nu reprezintă doar o investiție în fotbal, ci și o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică a regiunii, investiție în crearea locurilor de muncă, în promovarea sportului, precum și revitalizarea zonei Stăuceni-Chișinău.

Noul stadion național ar urma să găzduiască meciuri importante la nivel național, dar și competiții internaționale. Tot aici, potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, urmează să fie asigurate spații pentru federațiile sportive naționale.

„Astăzi punem temelia unui stadion care nu va fi doar o arenă sportivă, ci un simbol al unității noastre naționale. Aici se vor scrie noi povești de succes, aici vor crește noi eroi, aici vom învăța împreună ce înseamnă să crezi în tine și în echipa ta. La acest stadion vom trăi împreună emoțiile victoriei și vom găsi puterea de a merge mai departe. Construcția stadionului face parte dintr-un efort mai larg al Guvernului, pentru a susține și promova sportul”, a declarat Dan Perciun.

În același timp, președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco, a vorbit în cadrul conferinței de presă comune, despre necesitatea construcției acestui stadion, menționând că la șase luni de la inițierea discuțiilor asupra acestui proiect „s-a trecut rapid la fapte”.

„În Republica Moldova fotbalul este un adevărat fenomen social, circa 42% din populație participă și urmăresc evenimentele fotbalistice. (...) Țara noastră are 17 echipe naționale. Fotbalul moldovenesc este într-o evoluție continuă și dorim să menținem aceste tendințe. Dânșii au nevoie de infrastructură modernă și contemporană. Arena națională de fotbal este un obiectiv important de infrastructură socială. Arena modernă va deschide oportunități noi și va transforma Moldova într-o destinație pentru pasionații de fotbal”, a menționat Leonid Oleinicenco.

Menționăm că anterior, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean a anunțat despre inițiativa Guvernului de a construi un stadion conform standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA). „Vom construi un stadion nou, modern, de categoria 4 UEFA, de 20-25 de mii de locuri. Acest anunț a fost așteptat ani de zile de fotbaliștii noștri și de sutele de mii de amatori și iubitori ai fotbalului din țara noastră”, a spus premierul.

Citește mai mult