Producătorii agricoli se plâng că nu își pot exporta recolta. Ce spun experții
Cantități mari de mere se află în prezent în depozite și nu pot fi exportate, întrucât pe piața europeană există suficiente fructe locale, iar prețurile au scăzut, spun producătorii agricoli. Experții prognozează o redresare a situației în această lună.
Anul trecut, de pe o suprafață de peste 25 de hectare de livezi de măr, producătorul agricol, Valeriu Matcovschi a înregistrat o recoltă de aproximativ o mie 500 de tone, în ușoară scădere comparativ cu anul 2021. El a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova că nu a exportat nimic în acest an și așteaptă un preț mai bun pentru a livra producția. Potrivit lui, acum este dificil să exporte în Uniunea Europeană, întrucât doar câteva soiuri din cele existente sunt acceptate pe piața comunitară.
Valeriu Matcovschi a precizat că în prezent, horticultura trebuie susținută prin investiții și subvenții, întrucât companiile rămân fără lucrători, care aleg să plece în afara țării și este nevoie de plantarea livezilor cu diferite varietăți de mere, care sunt solicitate de europeni.
„Nu este o recoltă foarte bună, dar e o recoltă mijlocie. În anul 2022 am obținut 60 de tone la hectar, anii trecuți a fost mai ridicată recolta, de obicei noi obținem și 70 de tone. Majoritatea livezilor din Republica Moldova au varietăți care nu sunt solicitate pe piața Europei, ele mai mult sunt solicitate pe piața din Rusia. De exemplu, la noi din nouă varietăți, cinci varietăți pot fi exportate în Europa. Nu exportăm până ce nimic, nu este posibil. Noi nu avem un sistem creat în Republica Moldova și bancar și de plată care să corespundă cerințelor europene”, spune Valeriu Matcovschi.
În prezent, există mai puțină cerere pe piața europeană pentru merele autohtone, iar din acest motiv exporturile au de suferit, susține expertul în economia agricolă, Viorel Chivriga.
„La mere situația e dezolantă. Noi avem o bună parte din producția de mere din anul trecut care așteaptă să fie comercializată ori își așteaptă rândul la export. O să fie probleme mari, legate anume de accesul la piață și mai ales piața externă”, afirmă Viorel Chivriga.
Situația s-ar putea redresa în această lună, întrucât cantități mai mari de mere vor fi exportate în România, a declarat anterior într-un interviu pentru postul național de radio, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi.
Totuși, producătorii autohtoni au înregistrat unele progrese în acest domeniu, întrucât anul trecut au fost deschise noi piețe de desfacere pentru aceste produse. Astfel, țara noastră a exportat începând cu luna noiembrie cantități de mere în țările Golfului Persic, iar în opinia experților, această piață este una avantajoasă care poate impulsiona exportul de mere.
Amintim că în anul 2022, producția totală de mere a constituit circa 400 de mii de tone, aproape cu jumătate mai mică decât în anul 2021. Anul trecut, Republica Moldova a exportat peste 40 de mii de tone de mere.