Justiție

Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru lipsirea unui deținut de asistență medicală

Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că nu ar fi oferit asistență medicală pentru tratarea problemelor de sănătate mintală unui deținut care-și ispășea pedeapsa în diferite penitenciare din țara noastră. Este vorba despre Vasilii Nițu, căruia Republica Moldova este obligată să-i plătească 6 500 de euro, echivalentul a peste 123 000 de lei, informează Promo-LEX. Potrivit asociației, reclamantul susține că lipsa asistenței medicale adecvate a dus la vătămarea sa și la aplicarea frecventă a forței împotriva sa de către personalul închisorilor.

Conform datelor prezentate, Vasilii Nițu, care își ispășea pedeapsa în penitenciarul nr. 13 din Chișinău, a fost diagnosticat la internare cu o stare psiho-emoțională instabilă și tulburare organică de personalitate, de tip impulsiv, inhibat emoțional, cu toleranță scăzută la frustrare și comportament manipulator.

În perioada 2012-2016, acesta a fost consultat de un psihiatru al peniteniarului doar ocazional și nu a primit un tratament psihologic și psihiatric adecvat pentru a-i reduce agresivitatea și a-l proteja de efectele negative ale propriilor acțiuni asupra sănătății sale mentale și fizice.

Reclamantul era adesea agresiv față de alți deținuți și față de gardieni, insultându-i și amenințându-i cu violența și moartea. În astfel de cazuri, gardienii au fost nevoiți să intervină pentru a-l calma, uneori folosind forța și încătușarea. În seara zilei de 26 august 2014, Vasilii Nițu a fost trezit, încătușat și maltratat de gardieni, ulterior fiind izolat într-o celulă disciplinară. Un raport medico-legal din 28 august 2014 a confirmat existența mai multor vânătăi minore pe fața și corpul său.

Curtea a constatat că autoritățile nu au oferit reclamantului un tratament psihologic și psihiatric adecvat, ceea ce a avut ca rezultat o deteriorare suplimentară a sănătății sale din cauza utilizării forței de către personalul penitenciarului. Evenimentele din 26 august 2014 au demonstrat că răspunsul autorităților la comportamentul agresiv al reclamantului a fost inadecvat, constând în aplicarea forței și izolarea acestuia.

Curtea a reamintit că, în cazul deținuților bolnavi mintal, este esențial să se asigure un tratament corespunzător pentru problema diagnosticată și o supraveghere medicală adecvată. În cazul reclamantului, tratamentul medical a constat în supraveghere și discuții ocazionale cu un psiholog, precum și prescrierea de diverse medicamente, însă nu a existat o abordare sistemică pentru a-i oferi un tratament psihologic și psihiatric specializat”, se arată în comunicat.

Curtea de la Strasbourg a decis, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 3 din Convenție în ceea ce privește omisiunea de a oferi reclamantului asistență psihologică și psihiatrică adecvată. Instanța a acordat reclamantului suma de 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și 1.500 de euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.

Această hotărâre subliniază importanța asigurării unui tratament medical adecvat pentru deținuții cu probleme de sănătate mintală și a respectării drepturilor omului în cadrul sistemului penitenciar. Republica Moldova este obligată să ia măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și a asigura respectarea standardelor internaționale privind tratamentul deținuților”, a relatat avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.

Citește mai mult