Revista presei: Audierea reprezentanților SIS pe cazul fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan
Retragerea distincțiilor de stat fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan; Audierea reprezentanților Serviciului Informații și Securitate pe acest caz; Obiective mai ambițioase în domeniul militar din partea Uniunii Europene, precum și scurgerile de informații privind două examene pentru clasa IX-a - sunt printre principalele teme abordate de presă.
TV8.md scrie că fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan, i-au fost retrase distincțiile de stat. Potrivit decretului prezidențial, semnat de șefa statului, Maia Sandu, medalia „Meritul Militar” și ordinul „Credință Patriei”, Gorgan rămâne fără distincții începând cu 11 iunie 2024. Informațiile precum că generalul Igor Gorgan ar fi spionul rușilor au ajuns sub lupa Procuraturii Generale, care examinează veridicitatea acestora.
Într-o emisiune de la RealitateaTV, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp, a declarat că comisia menționată ar putea examina cazul generalului Gorgan într-o ședință cu ușile închise, la care vor fi audiați reprezentanții Serviciului Informații și Securitate. Totodată, deputatul a respins afirmațiile că candidatura lui Gorgan a fost negociată de Chiril Moțpan de la Partidul Politic „Democrația Acasă” și Vladimir Bolea de la Partidul Acțiune și Solidaritate, în cadrul alianței PSRM și blocul ACUM.
Moldova 1 transmite opinia deputatului PAS, Oazu Nantoi, care spune că Kremlinul dorește să împiedice procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, iar în acest sens încearcă să pună la cale o lovitură de stat în țara noastră. Potrivit lui, autoritățile de la Moscova vor încerca să provoace haos și destabilizare ca să zădărnicească referendumul din această toamnă. Nantoi a precizat că problema este una serioasă, de aceea a propus deputaților din actualul Parlament să treacă testul poligraf pentru a demonstra că nu sunt angajați ai regimului de la Kremlin.
Rusia va continua să reprezinte „cel mai mare risc pentru securitatea europeană”, iar statele NATO trebuie să fie pregătite să acționeze „în consecință”, a declarat președintele Klaus Iohannis, citat de News.ro. Președintele a pledat, totodată, pentru continuarea și creșterea sprijinului pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie.
Uniunea Europeană trebuie să urmărească obiective mai ambițioase în domeniul militar atât pe cont propriu, cât și în relația cu viitorii săi membri, Republica Moldova și Ucraina. Este opinia fostului ministru de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și a unui fost secretar de stat francez, Laurence Boone. Cei doi au declarat pentru euronews că politicile de securitate sunt la fel de importante ca cele împotriva corupției. Potrivit fostului ministru de Externe de la Chișinău, este important ca politica de extindere a Uniunii Europene să includă măsuri concrete de fortificare a securității pentru statele cu statut de candidat.
JurnalTV publică opinia premierului Dorin Recean, care susține că Republica Moldova este pregătită să își asume un rol activ și să devină un centru strategic esențial pentru reconstrucția țării vecine”. Prim-ministrul a menționat că țara noastră are a doua cea mai lungă graniță cu Ucraina, iar autoritățile dezvoltă și extind rețele de drumuri și căi ferate pentru a oferi mai multă conectivitate între Ucraina și Uniunea Europeană. Totodată, în prezent, infrastructura rutieră, feroviară, de gaze și electricitate a Republicii Moldova este pe deplin conectată cu cea a Ucrainei, iar acum se lucrează pe dezvoltarea interconexiunilor electrice regionale între Moldova, România și Ucraina, a adăugat Recean.
Un grup de persoane, care s-au întors de la Moscova, au lansat, din nou, „un șir de provocări” și au manifestat „un comportament agresiv” în zona de sosiri a Aeroportului Internațional Chișinău, susține Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, citat de Moldpres. Potrivit instituției, unui pasager i-a fost întocmit un proces verbal pentru comportament agresiv asupra polițiștilor aflați în serviciu. Persoanele vizate ar fi simpatizanții lui Ilan Șor, reveniți de la o reuniune de la Moscova, susține IGP. Acest fapt a fost confirmat și de deputata Marina Tauber pe rețelele de socializare, care a subliniat că „cetățenii au fost verificați la Aeroport timp de câteva ore”.
Fotografii cu testele de examen la limba română și matematică pentru clasa IX-a și rezolvarea acestora, au fost publicate pe o rețea socială, în timp ce se desfășura proba de examen, transmite newsmaker.md. Scurgerile de informații au avut loc în instituții de învățământ, care au fost identificate, anunță Ministerul Educației, care a precizat că a sesizat poliția despre caz.
Presa locală scrie că mai mulți copaci au fost doborâți la pământ, iar în unele sectoare ale capitalei locuitorii au rămas fără curent electric, după furtuna puternică, care a cuprins întreg teritoriul Republicii Moldova. Din cauza vântului puternic, mai multe crengi au căzut, iar copaci au fost doborâți peste mașini.