Regional

La Țarigrad ar putea fi construită o stație de epurare și instalat un parc fotovoltaic

În satul Țarigrad, în raionul Drochia, autoritățile planifică să construiască o stație de epurare și un parc fotovoltaic pentru a asigura cu energie electrică două sonde arteziene din localitate.

În situația în care locuitorii din satul Țarigrad încă au luat o decizie unanimă privind construcția rețelelor de canalizare, autoritățile de aici iau în calcul o altă soluție: edificarea unei o stații de epurare. Localnicii și-au construit propriile haznale și în baza unui contract apele menajere sunt epurate în orașul Drochia, a afirmat primarul Sergiu Rusu, la emisiunea „În comunitate” de la Radio Moldova.

„Am consultat diferiți specialiști care au venit cu diverse propuneri. O să scoatem la licitație proiectul, se lucrează acum la caietul de sarcini. Rețele de canalizare nu avem și trebuie să începem totul de la zero, iar unii cetățeni nu sunt de acord căci asta înseamnă ca drumul să fie stricat pentru a construi rețelele. Este de înțeles că elaborarea documentației nu va decurge atât de repede, până atunci oamenii se folosesc de propriile haznale”.

Și pentru că tot mai multe localități se reorientează spre consumul de energie regenerabilă, la apelul din acest an a programului „Satul European” a fost depus un proiect pentru instalarea unui parc fotovoltaic, mai spune edilul Sergiu Rusu. Energia acumulată va putea fi utilizată la pomparea apei a două fântâni artezieni, iar banii economisiți pentru factura la energia electrică, vor redirecționați spre alte necesități, spune administratorul Gospodăriei Comunale din Tarigrad, Mihai Jitaru.

„Kilovații economisiți înseamnă bani, cu care vom putea cumpăra pompe noi la fântânile arteziene. Anual acestea sunt reînoite din cauza uzurii”.

La concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului Național „Satul European” din acest an sunt depuse 34 de proiecte, cu un cost de 1,8 milioane de lei pentru instalarea sistemelor de producere a energie din resurse regenerabile. Proiectele vor fi evaluate din punct de vedere financiar și tehnic, iar la sfârșitul aceste luni vor fi anunțate rezultatele.

Precizăm că luna trecută, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că sistemul de sanitație lipsește în 40% din satele țării.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult