Social

Fenomenele meteo extreme se vor repeta tot mai frecvent, din cauza schimbărilor climatice, consideră experții de mediu

Arborii din municipiul Chișinău sunt în mare parte bătrâni și deteriorați și ar trebui înlocuiți cu noi plantații, pentru a evita eventualele tragedii, a declarat responsabilul de întreținere și amenajare a spațiilor verzi din capitală într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. În același timp, experții de mediu susțin că fenomenele meteo extreme, cum ar fi ploile abundente, canicula, dar și furtunile puternice, se vor repeta tot mai frecvent, din cauza schimbărilor climatice.

SHS
Sursa: SHS

La Chișinău, zilnic, sunt recepționate peste 50 de cereri prin care se solicită inspectarea arborilor, a declarat directorul adjunct responsabil de întreținere și amenajarea spațiilor verzi Dumitru Gorelco. Potrivit lui, angajații de la Spații Verzi au nevoie de autorizații pentru a interveni în unele cazuri.

„De exemplu, în anul 2024 avem doar pe un sector 854 de adrese. Pe o adresă poate fi, de exemplu, examinat un arbore, doi, cu diferite tipuri de lucrări. La unele adrese care sunt, este foarte complex de a interveni. Noi ne adresăm prin semnale, prin afișe, că se intervină. Oricum, cetățenii nu sunt conștienți, parchează mașinile, sunt probleme, chemăm poliția, nu pot interveni. Adică riscurile sunt foarte multe. Și, dacă sincer, putem spune că și legislația națională trebuie modificată în acest sens, anume pe teritorii urbane”, a declarat Dumitru Gorelco.

În situația în care fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente, fac victime și provoacă pagube materiale, accentul trebuie pus pe pregătirea populației pentru a face față consecințelor, a punctat experta de mediu Ecaterina Melnicenco.

„Cetățenii, fiind informați, trebuie să ia măsurile respective, să nu iasă afară, de exemplu. În ce se referă la pagube materiale cauzate de ploi abundente, aici este necesar să avem evaluarea riscurilor pe toate terenurile care există în Moldova, dar aici revine responsabilitate atât statului, cât și deținătorilor de terenuri. Într-adevăr, procesul acesta e foarte lung, necesită și colectarea datelor. Statul, la moment, face câțiva pași care se încep de la elaborarea cadrului politic și, mai departe, căutarea investițiilor sau proiectelor”, a declarat Ecaterina Melnicenco.

Amintim că, marți, o furtună puternică a făcut ravagii în mai multe localități din țară, provocând două decese. Este vorba de o fetiță de 12 ani din capitală, dar și de regizorul Arcadie Spoială. Totodată, zeci de localități din țară au rămas fără energie electrică. Cel mai mult a avut de suferit municipiul Chișinău, unde a fost declarată situație de forță majoră.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în ultimele zile sute de hectare de terenuri agricole și livezi au fost afectate de ploile cu grindină și furtuni.

Autor: Olga Mânzat

Citește mai mult