Justiție

Procuratura Anticorupție își manifestă îngrijorarea, după ce zece procurori au demisionat în contextul Vetting-ului

Zece procurori și-au depus cererea de demisie în legătură cu procesul de Vetting. Informația a fost făcută publică de Procuratura Anticorupție, pe 14 iunie. Instituția precizează „cu îngrijorare” că situație creează un „risc major” pentru activitatea sa, „având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt”.

NewsMaker
Sursa: NewsMaker

Potrivit PA, patru din 38 de procurori din cadrul aparatului central al Procuraturii Anticorupție au ales să se retragă din funcție, 3 fiind din cadrul secției judiciare. De asemenea, începând cu 13 iunie 2024, un alt procuror din aceeași secție a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău.

„Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar 6 procurori pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, avem peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă o sarcină formidabilă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea”, precizează PA.

Mai mult decât atât, un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic ,,Frauda bancară” a decis să demisioneze, lăsând un gol semnificativ în echipa care lucrează la acest caz complex și de importanță majoră pentru societate.

De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, 4 din 6 procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate conform modificărilor legislative referitor la competența Procuraturii Anticorupție și, ca rezultat, al noii structuri organizaționale.

Alți doi procurori care au ales să-și încheie activitatea activau în alte procuraturii decât Procuratura Anticorupție la momentul depunerii a cererilor de demisie.

Instituția precizează că a rămas cu 38 de procurori anticorupție, având în gestiune aproximativ 700 de cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată. E un volum impunător de lucru pentru un număr atât de mic de procurori ce reprezintă acuzarea.

Precizăm că șefa PA, Veronica Dragalin, și-a exprimat nu o singură dată opoziția față de evaluarea extraordinară în justiție. Pe de altă parte, procurorul general Ion Munteanu a declarat, în ajun, că este important ca procesul de verificare a integrității etice și financiare a procurorilor să decurgă repede, iar persoanele toxice să fie eliminate din sistem.

Amintim că evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor este cea mai complexă parte a reformei justiției lansată de actuala guvernare de la Chișinău și una dintre condițiile pentru începerea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult