Politic

Experți și analiști, după ce SUA, Marea Britanie și Canada au acuzat Rusia că ar încerca să influențeze alegerile din R. Moldova

Declarația comună a Guvernelor american, canadian și britanic, care se pronunță împreună împotriva interferenței Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova a fost publicată în timp ce Moscova își intensifică acțiunile prin care vrea să influențeze scrutinul prezidențial din octombrie și să-i conteste rezultatul, dacă nu va fi pe placul Kremlinului, susțin unii experți. Potrivit lor, declarația comună și oarecum neobișnuită a celor trei diplomații transmite clar Moscovei că nu va fi lăsată să se amestece și să submineze procesele democratice, fiind și un gest de sprijin pentru Republica Moldova, care va fi ajutată să facă față amenințărilor Kremlinului.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Expertul în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu, a declarat pentru redacția noastră de știri că cele trei guverne au lansat această avertizare anume acum, pentru că situația este fără precedent. Federația Rusă a încercat și anterior să influențeze alegerile din Republica Moldova și să se implice în treburile interne ale țării, dar acum eforturile sunt mai conjugate. Moscova trimite tot mai multe semnale Chișinăului și nu doar, că vrea să obțină o influență directă asupra guvernării moldovene.

„Aceasta presupune un ajutor concret pe care Statele Unite, Marea Britanie și Canada l-ar putea acorda Moldovei în cazul în care au loc astfel de acțiuni ostile care să ducă la răsturnarea ordinii constituționale și să aducă la putere forțe pro-ruse la Chișinău într-un moment extrem de complicat”, a declarat Armand Goșu.

În același timp, Armand Goșu susține că autoritățile de la Chișinău trebuie să fie foarte atente la ce se întâmplă în autonomia găgăuză, care este un potențial focar al eventualelor destabilizări.

La rândul său, expertul în securitate de la București, Claudiu Degeratu, afirmă că reacția celor trei țări se explică prin faptul că Federația Rusă influențează tot mai direct partidele pro-ruse de la Chișinău și le oferă planuri concrete pentru a destabiliza situația din țara noastră.

„Cred că s-a ajuns la o concluzie îngrijorătoare prin care cele trei țări doresc să anticipeze că Moscova va investi politic, financiar și, probabil, inclusiv în măsuri de război hibrid. Se așteaptă la o intensificare a acțiunilor Federației Ruse în Republica Moldova. În al doilea rând, cred că, odată cu pregătirile care se finalizează pentru Summitul NATO de la Washington, de luna viitoare, cred că Republica Moldova va fi un subiect de dezbatere la nivel înalt”, afirmă Claudiu Degeratu.

Republica Moldova s-a mai confruntat cu astfel de provocări și la scrutinele anterioare, susține expertul în securitate Ion Tăbârță. Acesta afirmă că, în cazul în care țara noastră va fi ținta unor destabilizări, SUA, Canada și Marea Britanie, dar nu numai, ar putea să ne ajute atât financiar, cât și cu informații secrete, dar și cu expertiză pentru a împiedica planurile Moscovei.

„Urmează luni de foc, din punct de vedere politic și electoral și cu siguranță vom avea o activizare a forțelor pro-ruse care vor încerca să submineze anumite procese politice și electorale din Republica Moldova”, a informat Ion Tăbârță.

Ieri, Guvernele SUA, Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au avertizat despre tentativele Kremlinului de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din toamna anului 2024. Într-o declarație comună, cele trei state și-au exprimat susținerea pentru guvernarea de la Chișinău și au îndemnat Moscova să renunțe la eforturile de a submina democrația Republicii Moldova.

Majoritatea deputaților apreciază faptul că guvernele Statelor Unite ale Americii, Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au reacționat într-o declarație comună la tentativele Kremlinului și ale agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamnă. Semnatarii documentului avertizează că la acest scrutin vor fi mai multe provocări din partea Moscovei.

Președintele Legislativului, Igor Grosu, spune că în următoarea perioadă se așteaptă la tot mai multe falsuri și dezinformări în societate.

„Oamenii au venit de la Moscova iubită, mândră capitală cu instrucțiuni – facem asta, asta, asta. Ceea ce a fost ieri, este o parte din acest plan de acțiuni. Evident destabilizare, îi vedeți afară, finanțarea, cărăușii, dezinformarea, toate falsurile și așa mai departe. Salutăm declarația celor trei state care înțeleg, probabil dispun de mai multă informație ținând cont de capacitățile care le au. Evident organele noastre conlucrează cu omologii din aceste țări și nu doar din aceste țări”, a spus Igor Grosu.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, ne-a declarat că cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie foarte vigilenți la informația pe care o consumă, dar și la mesajele pe care le aud și le transmit mai departe. Asta pentru că o bună parte din informații au o tentă de dezinformare.

„Cu siguranță vor fi tentative de destabilizare, probabil, dar în mod evident urmărim deja campaniile de dezinformare și de propagandă care sunt transmise prin diferite canale, inclusiv online, care sunt destul de greu de controlat, de oprit și influențează opinia publică, a cetățeanului”, a menționat Olesea Stamate.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, spune că așteaptă să vadă cum va fi contracarată influența externă la modul practic.

„Eu nu văd instrumentariul cum ar putea fi asta posibil, unu la mână. Doi, de ce nu s-a spus foarte clar dacă așa de mult ne doresc binele, care ar fi mecanismele, ce ne așteaptă. Ca instituțiile statului care se ocupă de domeniul securității să fie pregătite, să ia atitudine”, susține Grigore Novac.

Amintim că și prim-ministrul Dorin Recean a comentat declarația celor trei țări, menționând că autoritățile de la Chișinău sunt recunoscătoare pentru sprijinul puternic al Statelor Unite, Regatului Unit și Canadei în apărarea democrației Republicii Moldova. Premierul a mai declarat că încercările Kremlinului de a submina suveranitatea țării și de a incita la destabilizări vor fi zădărnicite.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult