Justiție

Șeful Biroului Interpol din R. Moldova rămâne în arest pentru 30 de zile. Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe

Șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Tențiu, rămâne în arest pentru 30 de zile. Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare, pe 14 iunie, decizia primei instanțe în care șeful Interpol Moldova a fost plasat în arest preventiv în dosarul privind schemele de corupție, investigată de procurori, în care funcționari publici din țara noastră, dar și străini, sunt suspectați că primeau mită pentru a radia notificările roșii de pe lista Interpol.

Amintim că reținerea unor persoane, inclusiv funcționari din structurile de stat ale Republicii Moldova, a fost anunțată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, pe 4 iunie. Aceștia ar fi primit mită în valoare de milioane de dolari pentru a bloca sau a șterge "notificările roșii" emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional.

Pe 5 iunie, au fost efectuate percheziții în privința altei persoane, în urma cărora aceasta a fost reținută. Dintre cele 5 persoane reținute, 4 persoane au fost eliberate. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție a solicitat reținerea pentru 30 de zile a șefului BNC Interpol, Viorel Țentiu, iar pe 6 iunie, magistrații au dispus arestarea preventivă a acestuia.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, prezentă la ședința de judecată, a declarat că „Viorel Țentiu este învinuit de corupere pasivă în două capete de acuzare”. După pronunțarea deciziei, Sergiu Bularu, avocatul lui Viorel Țentiu, a specificat că acesta pledează nevinovat și vor ataca hotărârea la Curtea de Apel.

În urma acestui scandal, șapte angajați ai biroului Interpol din Republica Moldova au fost suspendați din funcții pe durata anchetei interne, a anunțat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult