Ziua a mondială a donatorului de sânge: Cei mai devotați donatori, premiați
De dimineață, la Palatul Republicii mai multe persoane au venit să doneze sânge, celebrând astfel Ziua mondială a donatorului de sânge și aportul acestora la salvarea vieților. Cei mai devotați donatori au fost premiați, iar participanții au avut parte și de un moment artistic, muzică și dansuri.
Unii oameni au spus că participă periodic la aceste acțiuni și sunt donatori fideli, pentru că, spun ei, este o datorie umană și o acțiune civică importantă:
„Nu sunt prima dată. De câțiva ani donez sânge. Merg și în alte zile ca voluntar și donez”.
„Consider că atât timp cât pot să donez și îmi permite sănătatea voi dona. E o datorie umană să faci așa gest, știind că sângele tău poate salva vieți”.
„De la 18 ani donez. Este foarte important – donezi sânge, salvezi o viață”, au spus donatorii.
Autoritățile de resort menționează că această zi este un prilej de a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță privind donarea de sânge și de-a aduce mulțumiri donatorilor voluntari pentru gestul lor de-a salva vieți, fără a aștepta o recompensă.
Donările de sânge contribuie la diminuarea indicatorilor privind mortalitatea maternă sau perinatală și salvează viețile persoanelor implicate în accidente grave. Asta a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, prezentă la eveniment. Ministra a exprimat aprecierea și recunoștința tuturor donatorilor de sânge pentru gestul lor nobil și a încurajat cât mai multe persoane să devină donatori voluntari.
„Îndemn cât mai multă lume să vină să doneze sânge și să se bucure de faptul că undeva, cineva a primit o picătură din viața sa”, a declarat Ala Nemerenco.
De la începutul anului au fost organizate maia multe campanii, prin care cetățenii au fost îndemnați să doneze sânge. Campania națională a demarat în luna mai și se va desfășura până la sfârșitul acestei luni. Anual, în Republica Moldova sunt efectuate peste 70 de mii de donări de sânge, ceea ce acoperă tratamentul pentru mai mult de 20 de mii de pacienți care au nevoie de transfuzii de sânge ori plasmă.