Social

Revista presei: Investițiile din Federația Rusă pentru activitatea „grupării Șor”

Influențele Rusiei în Republica Moldova; Investițiile din Federația Rusă pentru activitatea „grupării Șor”, precum și modificarea prețurilor la apartamente în Chișinău - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Într-o emisiune de la TVR Moldova, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase a declarat că „cu certitudine că se întâmplă ceva grav, deoarece cred eu că pentru prima dată asistăm la un astfel de mesaj la început de campanie. Federația Rusă în toți acești 30 de azi de independență mereu a încercat și s-a implicat deschis, impardonabil în procesul electoral pentru a-și putea să-și instaureze la Chișinău o guvernare loială”. Alexandru Tănase a precizat că nu este exclus că Moscova acum în toi de război, ar putea să nu mai respecte niciun fel de aparențe și să recurgă la investigarea unei insurecții la Chișinău.

În cazul în care Federația Rusă, sub o formă sau alta, va reuși să pună în funcții persoane importante sau va avea partide cu o majoritate în Parlament care vor lucra în interesele ei, există riscul ca Republica Moldova să devină o țară izolată față de celelalte state ale lumii, susține expertul în securitate WatchDog, Pavel Horea, scrie Moldova 1. Analistul a explicat că aceste procese ar putea submina parcursul european al țării și ar afecta grav relația cu Ucraina, care nu va tolera la Chișinău o guvernare aservită Moscovei.

Există semnale că Moscova „lucrează” intens și cu moldovenii plecați și stabiliți peste hotare, susține comentatorul politic, Nicolae Negru, scrie Ziarul Național. Acesta spune că concluzia pe care trebuie să o tragă din alegerile europarlamentare politicienii români, în general, și cei din Republica Moldova, în particular, e că pentru voturile așa-zisei diaspore trebuie să se lupte, acestea nu cad ca mană cerească pentru forțele pro-europene. Fiindcă s-ar putea ca rolul cetățenilor moldoveni din afara Republicii Moldova să fie determinant și pentru alegerile prezidențiale, și pentru referendumul din 20 octombrie, liderii proeuropeni nu își pot permite o strategie pasivă, să creadă că votul din afară le este asigurat.

Agenția IPN publică opinia comentatorului politic de la București, Mihai Isac care spune că este îmbucurător faptul că cetățenii români din Republica Moldova, care au participat la alegerile europarlamentare, nu au căzut în capcana știrilor false și a promisiunilor populiste venite din partea partidelor din România. Iar în urma scrutinului europarlamentar din 9 iunie, mulți dintre cetățenii Republicii Moldova sunt deja parte a spațiului electoral european, a punctat Mihai Isac.

Negocierile de aderare a Republica Moldova la Uniunea Europeană vor demara pe 25 iunie, a declarat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, scrie deschide.md. Aceasta a anunțat că Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări, Republicii Moldova - Uniunea Europeană.

Realitatea.md publică declarația fostului primar al Capitalei Dorin Chirtoacă care spune că referendumul din acest an nu rezolvă mare lucru doar încurajează populația. Potrivit lui, oricum înainte de aderare va mai fi nevoie de un astfel de referendum. Acesta a menționat că este vorba de un moment politic pentru a forța alegerile prezidențiale.

Lunar, Federația Rusă ar investi minim două milioane de dolari, echivalentul a circa 36 de milioane de lei, pentru activitatea „grupării Șor”, susține șeful Inspectoratului General al Poliției, citat de Ziarul de Gardă. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, „gruparea criminală” ar fi utilizată de Moscova, pentru a destabiliza situația în țara noastră. „Interesele sunt mult mai mari”. Șeful IGP susține că o parte din bani ar fi investiți pentru datoriile care s-ar fi format inclusiv pentru alegerile din toamnă și proteste. În R. Moldova, acești bani ajung, susține Viorel Cernăuțeanu, pe diferite căi, inclusiv prin intermediul „cărăușilor”. Pentru „munca” lor, aceștia ar fi remunerați financiar. Sumele, declară șeful IGP, variază între 150 și 200 de dolari pentru fiecare persoană.

JurnalTV transmite că apartamentele din Chișinău devin tot mai scumpe. În medie, acestea costă 1.434 de euro per metru pătrat de spațiu locativ, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui Ioniță, pentru ca o persoană să devină proprietarul unui apartament de 70 metri pătrați în municipiul Chișinău, ea trebuie să lucreze... zece ani! Potrivit expertului, până în 2016, piața apartamentelor noi a fost într-o stagnare de prețuri, cu tendințe de scădere. Creșterea cea mai spectaculoasă a fost până în 2022, de 26% anual. În prezent, prețul apartamentelor noi din municipiu ajunge în medie la 1434 de euro per metru pătrat, iar pentru cele de pe piața secundară - la 970 de euro.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult