Social

Marșul comunității LGBT s-a desfășurat în capitală. Mai mulți preoți au organizat o contramanifestație

Comunitatea LGBT din R. Moldova a organizat astăzi marșul „Moldova Pride”. Participanții, îmbrăcați în ținute colorate și cu pancarte în mâini, s-au întâlnit la intersecția străzilor București și Ismail și au mărșăluit spre scuarul Consiliului Europei de pe strada Serghei Lazo din capitală. Între timp, mai mulți preoți și un grup de activiști ortodocși, cu icoane și steaguri bisericești, au organizat o contramanifestație lângă monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt. Poliția a fost prezentă la fața locului pentru a asigura ordinea publică. Și Regia Transport Electric Chișinău a anunțay că circulația troleibuzelor de pe strada București a fost ca urmare a desfășurării Marșului.

Precizăm că și Biserica Baptistă „Buna Vestire” din Chișinău a organizat dis-de-dimineață flashmob pașnic ca răspuns la Marșul Pride 2024.

Potrivit comunității LGBT+ din țara noastră, marșul este organizat pentru a atrage atenția asupra violenței și discriminării la care sunt supuse reprezentanții minorităților sexuale și pentru a contesta legile homofobe și transfobe, promovând drepturile omului și libertatea de exprimare.

Sloganul campaniei din acest an este „De la noi taxe, de la stat lege”. „Prin acest slogan, comunitatea LGBTQI+ din Republica Moldova cere statului legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex și recunoașterea genului pentru persoanele trans”, au comunicat anterior reprezentanții Centrului de Informații GENDERDOC-M, prima organizație pentru drepturile LGBT+ din Moldova.

Amintim că, sâmbătă, 15 iunie, zeci de persoane au mărșăluit pe străzile capitalei, în cadrul unui „marș al familiei” organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc cu o zi înaintea manifestației comunității LGBTQ. Cei prezenți au mărșăluit cu icoane, steaguri bisericești, baloane de culoare albă și și-au manifestat atât sprijinul pentru familia tradițională, cât și nemulțumirea față de minoritățile sexuale.

Menționăm că anual, în Republica Moldova, începând cu 2013, se organizează marșuri ale activiștilor LGBTQI+

Citește mai mult