Social

Revista presei: Intenția forțele pro-ruse de a schimba puterea în Republica Moldova

Intenția forțele pro-ruse de a schimba puterea în Republica Moldova; Susținerea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova, precum și marșul Pride și contramanifestația cu icoane, cruci și recipiente pentru „dezinfectant” - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Americanii susțin că avertismentul comun al Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care avertizează implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din toamnă, se bazează pe dovezi sigure și credibile, susține James P. Rubin, coordonatorul Centrului de angajament global al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, citat de TV8.md. Oficialul american a mai spus că forțele pro-ruse vor să schimbe puterea Republica Moldova. Intenția Rusiei este de a încerca să incite la proteste și să răstoarne guvernarea prin manipulare, să manipuleze serviciile de securitate, populația și să creeze revolte, a punctat James P. Rubin.

Efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei sunt puternic resimțite în Republica Moldova, afirmă Ministrul de Externe Mihai Popșoi, citat de JurnalTV. Iar cât despre principalele obiective ale rezolvării conflictului transnistrean, oficialul a precizat că este necesară menținerea dialogului constant dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene.

După ce deputatul transfug Vasile Bolea, s-a prezentat la ședința Parlamentului într-un tricou pe care scrie „Putin Team” (echipa lui Putin, n. red.), nordnews.md a remarcat că acesta nu este primul politician din Republica Moldova cu Putin la piept. Socialistul Maxim Moroșan, consilier local la Bălți, a purtat un costum al brandului rusesc „Putin Team” în martie curent. Sursa citată scrie că, la 26 martie curent, Maxim Moroșan, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care are o relație „specială” cu Rusia, dar și cu interlopul Grigore Caramalac, a purtat un costum sportiv marca „Putin Team Russia”, în cadrul unui eveniment care a marcat „80 de ani de la eliberarea orașului Bălți de către armată roșie eliberatoare”.

Dw.com transmite că Rusia s-ar putea alege cu sancțiuni suplimentare. Potrivit sursei citate, Uniunea Europeană ar putea interzice în curând transportul minereului de mangan către statul condus de Vladimir Putin. Magnatul fiind un metal necesar pentru a face oțelul mai dur. Ceea ce îl face foarte important pentru producția de armament.

Moldova 1 scrie că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adresat un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce s-a anunțat că pe 25 iunie încep negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Potrivit oficialei, acesta este un pas imens pentru ambele țări.

În același timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că liderii europeni își respectă promisiunile, iar președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că instituția pe care o conduce va continua să lucreze îndeaproape cu ambele țări în vederea aderării. Noutatea a fost salutată și de ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks.

TVR Moldova publică opinia expertului WatchDog, Andrei Curăraru, care susține că Republica Moldova nu trebuie să dea argumente vocilor din Parlamentul European care sunt împotriva extinderii Uniunii Europene că nu-și îndeplinește temele pentru acasă în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Acesta menționează că o coaliție destul de strânsă în jurul Comisiei Von der Leyen va permite țării noastre o deschidere la Bruxelles în perioada următoare, dar acele voturi eurosceptice față de extinderea Uniunii Europene vor fi mai active în următoarea ediție a acestui Parlament European.

Agora.md scrie despre marșul Pride și contramanifestația din capitală, unde mai multe persoane, care au comunicat că reprezintă grupul politic „Victorie”, creat de Ilan Șor, au fost echipați cu costume, dar și recipiente pentru „dezinfectant”. În același timp, în apropierea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, a avut loc o altă contramanifestație împotriva marșului LGBT+. Persoanele care participau la manifestație erau echipate cu icoane, cruci, dar și pancarte. Unii dintre participanți erau îmbrăcați în veșminte specifice preoților.

Absolvenții a șase gimnazii din nordul Republicii Moldova vor fi nevoiți să repete examenele de capacitate, a anunțat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, citat de nordnews.md. Totul s-a început după ce, săptămâna trecută, mai multe teste de examene rezolvate au fost publicate pe Telegram în timpul testării. Oficialul susține că patru instituțiile au fost implicate în scurgerea de informații, iar în două cazuri - au fost folosite tehnologiei pentru copiat. Ministrul Educației a menționat că poliția a fost sesizată, iar directorii acestor instituții educaționale, implicați în aceste nereguli vor fi trași la răspundere, inclusiv prin amenzi și demisii.

Ziua de azi publică analiza expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, care arată că în primul trimestru din 2024, ianuarie-martie, a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor la imobile din ultimii 16 ani. În 2023 prețurile locuințelor au fost la nivelul anului 2022, iar în 2024 se înregistrează o înviorare a pieței prin creșterea prețurilor, dar cu o reducere a numărului de tranzacții. În primul trimestru, a fost înregistrat prețul maxim al locuințelor din istoria Republicii Moldova. Expertul a specificat că 1980 erau necesare 9,3 salarii medii brute anuale pentru procurarea unui apartament nou. Iar în 2024, primul trimestru – 10 salarii medii anuale.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult