Social

Revista presei: Încă un oficial american trage un semnal de alarmă la tentativele Federației Ruse de a destabiliza situația în preajma prezidențialelor

Semnalele de alarmă privind tentativele Federației Ruse de a destabiliza situația din Republica Moldova la alegerile din toamnă; de ce Moscova mizează pe anumiți politicieni, chiar dacă nu au șanse la prezidențiale și cum a ajuns Găgăuzia în izolare bugetară și investițională - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Încă un oficial american trage un semnal de alarmă și susține că Rusia își dorește să submineze procesele democratice, inclusiv alegerile din Republica Moldova, transmite Moldova 1. Directorul pentru Europa la Consiliul Național de Securitate al SUA, Michael Carpenter, a declarat că o dovadă în acest sens reprezintă numeroasele acțiuni de dezinformare, din ultima perioadă, menite să influențeze percepția publică. Carpenter a mai menționat că Statele Unite ale Americii rămân alături de țara noastră pentru a susține integritatea alegerilor din această toamnă.

JurnalTV publică opinia deputatului PAS Oazu Nantoi, care susține că Federația Rusă, deși este conștientă că nimeni din cei pe care îi susține nu este în stare să câștige alegerile prezidențiale din toamnă, mizează cel puțin pe destabilizarea situației interne din Republica Moldova, în prag de alegeri și referendum. Parlamentarul a mai precizat că Kremlinul s-a arătat din nou preocupat de ceea ce se întâmplă la Chișinău în mod special după ce Rusia nu părea să mai facă față pe frontul din Ucraina.

Într-o emisiune de la TVR Moldova, experta de la București, Angela Grămadă, spune că declararea oligarhului fugar Ilan Șor, deputatei Marina Tauber și bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, drept inamici ai securității naționale ale Ucrainei - este, în primul rând, o încercare a Kievului de a-și securiza țara împotriva comportamentului agresiv al Federației Ruse, care afectează atât Ucraina, cât și Republica Moldova. Angela Grămadă menționează că, deși în Republica Moldova există pluralism de opinii și libertatea de exprimare, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a asigura siguranța națională și securitatea cetățenilor atunci când apar voci care susțin agresiunea la nivel local și național.

Vizita de acum un an a președintelui legislativului autonomiei, Dmitri Konstantinov, la Ilan Șor în Israel, a avut consecințe tragice pentru UTA Găgăuzia, a declarat deputatul Adunării Populare de la Comrat numele, citat de deschide.md. Potrivit lui, după această vizită s-a ajuns în izolare bugetară și investițională și a fost întrerupt dialogul între conducerea Parlamentului Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, din cauza colaborării Președintelui Adunării Populare cu un politician recunoscut în țara noastră ca fiind în afara legii.

IPN.md publică declarația președintelui Senatului român, Nicolae Ciucă, care susține că România continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova, pentru a acorda Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit oficialului român, este obligatorie combaterea dezinformărilor și a manipulărilor care vor fi plasate în spațiul public până în 20 octombrie, Prut vor avea loc alegerile prezidențiale, simultan cu referendumul pentru integrare europeană. Președintele Senatului României spune că autoritățile de la Chișinău au gestionat profesionist provocările de destabilizare recente, securitatea Republicii Moldova fiind o prioritate majoră pentru România și este esențială în contextul regional, fiind strâns legată de securitatea Ucrainei.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin nu a mers la Comisia juridică a Parlamentului pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, transmite TV8, care publică o scrisoare poe carea primit-o de la serviciul de presă al instituției . Veronica Dragalin califică cererea membrilor comisiei drept o imixtiune în activitatea instituției de drept. În aceeași scrisoare, șefa Procuraturii Anticorupției menționează că a răspuns la întrebări în scris.

Nordnews.md scrie că cea mai importantă provocare nu doar pentru turismul medical, dar pentru turism în general, este infrastructura. Potrivit directorului executiv al Asociației de Turism Medical din Moldova, Andrei Revenco, autoritățile din Moldova trebuie să acorde o atenție deosebită acestui aspect, în special aeroportului. Acesta menționează că partenerii din afara țării, cu o vastă experiență în domeniul turismului, sunt de părere că, în următorii cinci ani, aproximativ cinci milioane de cetățeni străini vor vizita Republica Moldova, o parte semnificativă dintre aceștia venind în căutare de tratament medical. Potrivit lui Andrei Revenco, astfel va crește vizibilitatea țării la nivel global.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult