Social

Revista presei: Cumpărarea voturilor la alegerile prezidențiale - o amenințare la adresa securității naționale

Corupția politică la alegerile prezidențiale din toamnă, sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru integrarea Republicii Moldova, dar și opiniile față de proiectului noului curriculum școlar - printre principalele teme abordate de presă.

Corupția politică este deja vizibilă în campania electorală, iar organizațiile internaționale monitorizează diverse aspecte, a declarat la TV8 directorul executiv al Institutului Pentru Inițiative Strategice. Referindu-se la politicianul fugar Ilan Șor, expertul susține că se dau bani pentru promovarea mediatică a acestuia, dar și pentru serviciile unor instituții, inclusiv pentru rezolvarea problemelor din justiție. „Dacă aceștia o să înceapă a cumpăra votul cu duiumul, să ne așteptăm că la următoarele alegeri o să fie și alte partide care o să vrea să facă la fel. Este un risc de securitate națională, care poate duce la detonarea întregului sistem democratic”, a susținut Vadim Pistrinciuc.

Aceeași sursă publică declarația analistului politic, Anatol Țăranu care spune că lipsa deciziilor definitive în instanță și riscul ca partidele să cumpere voturi în mod sistematic reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. El a subliniat că politicienii promovează modelul moscovit de organizare a societății, dar cer să fie tratați după normele democratice occidentale, pe care tot ei le blamează.

La o emisiune de la ProTV, analistul politic Andrei Curararu, susține că autoritățile din Republica Moldova au avut „o reacție destul de anemică" la avertismentele oferite de Statele Unite ale Americii, Canada și UK privind tentativele Kremlinului de a influența alegerile și referendumul din toamnă. Expertul menționează că este o problema de gravitate majoră și ar fi fost necesară cel puțin Convocarea Consiliului Suprem de Securitatea. Totodată, analistul a menționat că avertismentele trebuie să fie luate în serios, deoarece și înaintea izbucnirii războiului din Ucraina a existat un șir de avertismente care au fost evitate de autoritățile din Ucraina.

Moldova 1 publică opinia președintelui Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, care spune că România continuă să sprijine aderare Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialul susține că este obligatorie combaterea dezinformărilor și a manipulărilor care vor fi plasate în spațiul public până în 20 octombrie, când în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale, simultan cu referendumul pentru integrare europeană.Oficialul român a dat asigurări că România va continua să ofere sprijin în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova, oferind asistență complexă, transfer de expertiză și instruire în diverse domenii, cum ar fi securitatea cibernetică, gestionarea situațiilor de urgență, prevenirea și combaterea traficului de arme și a corupției.

Și autoritățile de la Bratislava dau asigurări că Republica Moldova poate miza pe susținerea sa în procesul de transformare și aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, transmite Ziarul de Gardă. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi și șeful dimplomației Slovaciei, Juraj Blanár au discutat despre cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite și Consiliul Europei.

Agora.md publică opinia ministrului Energiei, Victor Parlicov, care spune că „termenul „sezon de încălzire” trebuie să dispară”. Totodată, într-un comunicat al instituției pe care o conduce Parlicov, a menționat că „fiecare cetățean va decide când începe sezonul de încălzire, odată cu instalarea punctelor termice individuale și a sistemelor de distribuție pe orizontală a căldurii”. Potrivit datelor S.A Termoelectrica, în Chișinău, sunt peste 3800 de blocuri cu circa 200 mii de apartamente, conectate la sistemul centralizat de încălzire, iar la Bălți – 765 de blocuri locative.

Managerii instituțiilor de învățământ au păreri împărțite referitor la noul curriculum școlar, care urmează a fi introdus de către Ministerul Educației începând cu anul 2025, scrie Europa Liberă. În timp ce unii privesc procesul cu optimism, alții se arată sceptici privind realitatea implementării noilor prevederi. Directorul liceului „Andrei Straistă” din Anenii Noi, Eugeniu Margine, a spus că susține inițiativa ministerului, doar că, în lipsă de cadre, nu toate școlile vor putea alege curriculumul de alternativă, inclusiv liceul pe care-l conduce, care este unul clasic, adică are doar clase liceale. Unii profesori s-au arătat îngrijorați de introducerea disciplinei „Știința” pentru clasele a V-VII-a, care va încadra biologia, fizica și chimia. Potrivit lor, calitatea studiilor va avea de suferit.

În contextul informațiilor apărute în presă cu privire la deversările din sistemul de canalizare a orașului Bender, laboratorul Agenției de Mediu va preleva și va examina probe din mai multe zone ale râului Nistru, anunță Ministerul Mediului, citat de IPN.md. Ministerul a fost informat că avaria la sistemul de canalizare a orașului Bender a fost înlăturată de structurile orășenești, iar râul Nistru se consideră momentan a fi poluat pe sectorul din apropierea municipiului Bender. Iar presa din regiune a scris despre producerea unei avarii la sistemul de canalizare al orașului Bender. În urma scurgerilor în râul Nistru, în Bender a fost interzis scăldatul.

Realitatea.md scrie că Republica Moldova a ajuns pe locul 13 din 146 în clasamentul mondial cu privire la egalitatea de gen. Anul acesta, țara noastră a urcat în top cu șase poziții comparativ cu 2023. „Ne mișcăm spre top! Mai multe servicii de ocupare, mai multe creșe și mai multe grădinițe reparate, mai multe programe de susținere a afacerilor, mai multe opțiuni de utilizare a concediului de îngrijire a copilului”, a precizat ministrul Muncii, Alexei Buzu.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult