Social

Revista presei: „25 iunie - un succes pentru Republica Moldova”

Sprijinul Franței, Germaniei și Poloniei pentru parcursul european al Republica Moldova; Avizul Comisiei de la Veneția la pilotarea votului prin corespondență, precum și organizarea centrelor de examene în gimnazii după modelul celor de la bacalaureat, sunt printre principalele teme abordate de presă.

Comisia de la Veneția ar fi salutat propunerea autorităților Republicii Moldova de a introduce votul prin corespondență, „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”, scrie Ziarul de Gardă. Conform președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, Comisia a remarcat faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin”, și anume referendumului și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024. potrivit deputatei, Comisia de la Veneția recomandă ca, în cazul în care „votul-pilot va avea succes, să acorde votului prin corespondență un caracter permanent, astfel asigurându-I stabilitatea și certitudinea legală și să îl aplice tuturor țărilor în care votarea prin corespondență este sigură și de încredere, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale”.

IPN.md publică opinia directorului adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, care spune că Boicotarea referendumului de unele partide ar putea duce rata de participare sub 33%. Potrivit expertului, o rată de participare sub pragul necesar pentru validarea plebiscitului va însemna un eșec pentru guvernanți, în calitate de inițiatori ai acestei idei. Mihai Mogîldea le sugerează reprezentanților PAS să cheme oamenii la urne, indiferent de opțiune lor politică. Expertul spune că o rată scăzută de participare la referendum va știrbi din credibilitatea acestui exercițiu democratic.

Într-un interviu de la TV8, miniștri de la Berlin și Varșovia au precizat că Polonia, care va prelua, în 2025, președinția rotativă a Uniunii Europene promite să facă lobby pentru Republica Moldova în procesul negocierilor de aderare la UE. Iar Germania sugerează că integrarea nu înseamnă doar o favoare pentru moldoveni, ci și beneficii pentru Europa. În același timp, ambasadorul Franței la Chișinău s-a arătat impresionat de progresul țării noastre, chiar dacă a catalogat procesul ca fiind unul complicat.

TVR Moldova publică opinia cercetătoarei Centrului „Wilfried Martens” pentru Studii Europene, din Bruxelles Ionela Maria Ciolan, care susține că 25 iunie, înseamnă un succes pentru Republica Moldova, pentru că în doi ani se poate vedea că țara noastră a reușit să-și depună dosarul de a deveni membră a Uniunii Europene. Potrivit acesteia, clasa politică din Republica Moldova trebuie să rămână motivată pe acest segment.

Republica Moldova inițiază negocieri cu Slovenia privind semnarea unui acord în domeniul securității sociale, transmite deschide.md. Cu alte cuvinte, moldovenii stabiliți în Republica Slovenia vor putea benefica de pensii și de alte indemnizații sociale. Potrivit autorităților, scopul documentului este de a asigura un cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova, care au trăit sau au muncit pe teritoriul țării noastre sau al Republicii Slovenia.

Moldova 1 scrie că în noul an de studii, Ministerul Educației își propune să organizeze centre de examene în gimnazii, după modelul celor de la bacalaureat, pentru a asigura corectitudinea evaluărilor. Decizia vine după reexaminarea a peste patru mii de teste de examene de absolvire a gimnaziului, în care comisiile republicane de reevaluare au constatat cazuri în care nota a fost majorată cu 30%. Astfel, s-a decis că în 13 gimnazii din trei raioane, testele scrise de absolvenții din clasa a 9-a să fie reexaminate integral. Cât ține de testele de examen apărute pe rețele, ministrul Educației, Dan Perciun a precizat că în unul dintre cazuri este vorba despre un fost funcționar de la Glodeni, care a publicat testul din greșeală.

JurnalTV scrie că mai mulți angajați ai Căilor Ferate nu și-au primit salariile din februarie încoace. Restanțele ar fi o consecință a stării de lucruri la întreprindere, care s-a înglodat în datorii. Sursa citată menționează că autoritățile cunosc situația de la CFM, dar când va fi soluționată, nu știu. Potrivit directorului interimar ai Căilor Ferate, sunt purtate discuții cu autoritățile de la Kiev și București privind atragerea volumului de tranzit a mărfurilor prin Republica Moldova.

În prezent, Moldova se confruntă cu cel mai mare val de migrație din istorie, iar natalitatea a atins minimul istoric, arată datele analizei expertului economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, scrie Agora.md. „Noi cel puțin de 200 de ani nu am avut un număr atât de mic de copii noi născuți”, susține expertul. Acestea mai precizează că vârsta medie a populației din Republica Moldova a ajuns la 41,5 de ani. Acesta fiind și cel mai mare indicator din ultimii 65 de ani. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, de la declararea independenței, îmbătrânirea ar fi determinată de natalitatea mică, de migrația tinerilor peste hotarele țării și de speranța la viață care este în creștere.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult