Internațional

UE a început negocierile de aderare cu Ucraina

Negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană au început cu o conferință interguvernamentală la Luxemburg, unde au sosit delegații oficiale de la Kiev și Bruxelles, a relatat DW.

Delegația ucraineană, formată din 13 membri, este condusă de viceprim-ministrul Olga Stefanișîna. Din partea Uniunii Europene, la conferință participă miniștri din toate cele 27 de țări, delegația fiind condusă de ministrul de externe al președinției belgiene a Consiliului UE, Hajja Lahbib.

„Negocierile pe care le începem astăzi vor fi riguroase și vor lua mult timp. Suntem încrezători în capacitatea dumneavoastră de a le duce la bun sfârșit cu determinare și dedicare”, a declarat Lahbib în deschiderea conferinței.

UE și-a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a declarat disponibilitatea de a continua să sprijine Ucraina și poporul său împotriva războiului în curs al Rusiei atât timp cât va fi necesar și atât de intens cât va fi necesar.

UE a subliniat că Ucraina este deja un partener apropiat al blocului comunitar. Acordul său de asociere cu UE, care include, de asemenea, zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător de mare anvergură, a intrat în vigoare în 2017 și a fost aplicat provizoriu din 2014.Acesta reprezintă baza pentru o cooperare extinsă între UE și Ucraina într-o gamă largă de domenii.UE și Ucraina sunt strâns aliniate în ceea ce privește politica externă și de securitate, iar UE încurajează Ucraina să își continue tendința pozitivă către alinierea deplină la politica externă și de securitate comună a UE.

„Acesta este cu adevărat primul pas, de când țara noastră și-a căpătat independența, de a arăta că apartenența Ucrainei și Republicii Moldova la familia națiunilor europene este ireversibilă. Acesta este un moment istoric și întruchiparea dorinței ucrainenilor de a trăi într-o societate pașnică”, a declarat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Olga Stefanișina.

Conferința de la Luxemburg a început cu un discurs al prim-ministrului Denis Șmîhal prin intermediul unei legături video, în care acesta a menționat importanța aderării la marea familie europeană.

„Ne așteaptă multă muncă pe drumul către aderare. Suntem pregătiți pentru aceasta. Împreună vom face față tuturor provocărilor. Împreună vom câștiga, vom reconstrui Ucraina și vom face Europa mai puternică și mai unită - de la Lisabona la Luhansk”, a declarat Șmîhal.

Uniunea Europeană a lansat negocierile de aderare cu Ucraina la un deceniu după ce trupele rusești au cucerit Peninsula Crimeea pentru a descuraja apropierea țării de Occident, parte a unui lanț de evenimente care a adus țara pe calea războiului. Deschiderea acestor discuții este rezultatul unui acord greu obținut abia după ce premierul ungar Victor Orban a fost convins să nu blocheze procesul. Ulterior, Comisia Europeană a considerat că țara întrunește condițiile prealabile pentru aderare, însă a cerut Kievului să ia măsuri pentru a combate corupția și să acorde o atenție sporită minorităților.

„În numele Comisiei Europene, vreau să vă felicit. Și, de asemenea, să felicit echipa dumneavoastră și poporul ucrainean. Pentru că realizările pe care le vedem se datorează muncii voastre dedicate, Olga, a echipei, precum și a poporului ucrainean, care continuă să dea dovadă de un curaj imens în apărarea propriei țări”, a declarat Comisarul European pentru Extindere, Oliver Varheli.

„Negocierile de aderare pe care le deschidem astăzi vor fi riguroase și solicitante, cu determinare și angajament, suntem încrezători în capacitatea dumneavoastră de a le duce la bun sfârșit. Vă vom sprijini în eforturile dumneavoastră și așteptăm cu nerăbdare să vă primim ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a precizat ministra de Externe a Belgiei, Hadja Lahbib.

Președinta Republicii Moldova a venit cu un mesaj felicitare pentru Ucraina. „Felicitări președintelui Ucrainei și poporului ucrainean pentru lansarea oficială de astăzi a negocierilor de aderare la UE. Împreună, suntem uniți pentru un viitor pașnic și prosper”, a scris Maia Sandu pe X.

După conferință, probabil încă din luna iulie, va începe procesul de pregătire pentru partea principală a negocierilor: screening-ul. Vor fi reuniuni bilaterale, în timpul cărora Ucraina va prezenta nivelul de apropiere a legislației sale de legislația UE în 35 de capitole de negociere.

Acest proces durează, de obicei, cel puțin un an, dar în cazul Ucrainei și al Republicii Moldova ar putea fi finalizat mai devreme, a declarat un înalt funcționar UE pentru DW în cadrul unei ședințe de informare preliminare la Bruxelles. După screening, părțile vor trece la primul bloc de negocieri.

După screening, părțile vor trece la primul bloc de negocieri. În conformitate cu noua metodologie UE din 2020, negocierile încep cu capitolele 23 (sistemul judiciar și drepturile fundamentale) și 24 (justiție, libertate și securitate).

Scopul negocierilor este ca statul candidat să adopte pe deplin legislația UE și să asigure respectarea absolută a acesteia la momentul aderării. Procesul de negociere este finalizat numai după închiderea tuturor capitolelor de negociere, grupate în 6 grupuri tematice.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult