Aderare UE

Vasile Pușcaș: Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană depinde de voința politică de la Chișinău

Republica Moldova trebuie să meargă pe drumul negocierilor de aderare sistematic, fără întreruperi și fără accidente de parcurs, așa încât să le încheie și să parafeze Tratatul de aderare, în trei-patru ani, și să devină membru în 2030. Negocierile vor fi dificile, anevoioase și solicitante pentru guvern și echipa de negocieri, dar asta este formula prin care un stat candidat aderă la blocul comunitar, a explicat fostul negociator-șef al României, Vasile Pușcaș, într-un interviu pentru Moldova 1.

Europa Liberă
Sursa: Europa Liberă

Parcursul negocierilor nu va depinde numai de țara noastră. Va depinde de modul în care Consiliul Uniunii Europene va gândi procesul de aderare și dacă Republica Moldova va fi sau nu pusă la pachet cu Ucraina sau cu statele din Balcanii de Vest. Important este ca țara noastră să fie foarte bine pregătită la toate capitolele, a subliniat Vasile Pușcaș.

„Să aibă performanțe foarte bune la capitolele și drepturile fundamentale și la capitolele foarte importante ale pieței interne, în așa fel încât acumularea aceasta pe parcursul derulării negocierilor să se vadă și în creștere economică și în raporturile sociale. Din anul al doilea de negociere, creșterea economică în România a fost de 2%. În ceea ce privește Republica Moldova sunt convins că poate fi un procent și mai mare”, a menționat Pușcaș.

Ireversibilitatea parcursului european depinde exclusiv de Republica Moldova, mai exact de voința politică și de angajamentul tuturor forțele politice de a aplica legislația și politicile europene.

„Pot să apară sincope, să apară accidente în situația în care un Guvern sau anumite grupări politice pun frână, bariere acestui proces, iar procesul de integrare să știți că pune deoparte, marginalizează acele state care nu țin pasul, ritmul și direcția cu ceea ce e politică europeană și legislația europeană. Astfel încât depinde foarte mult de voința politică internă ca procesul să fie ireversibil”, a precizat Vasile Pușcaș.

Fostul negociator șef al României în procesul de aderare, a mai subliniat că Republica Moldova nu trebuie să copieze modelele altor state, ci să-și urmărească interesul și obiectivul integrării depline, maximizând eficiența resurselor în procesul de aderare. Vasile Pușcaș crede că Republica Moldova ar putea încheia negocierile de aderare în trei patru ani, după care va urma un proces anevoios de ratificare a tratatului de Aderare de către parlamentele celor 27 de state membre.

Citește mai mult