Aderare UE

INTERVIU // Igor Grosu: „Orice pas, efort în sensul integrării europene face ca acest parcurs să devină ireversibil”

Orice pas, activitate, lege, efort pe care noi îl depunem în sensul integrării europene face ca acest parcurs devină ireversibil. Asta a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei Ediții Speciale la Radio Moldova, privind lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova, la Luxemburg. Potrivit lui Igor Grosu, rezultatele înregistrate până la moment de țara noastră sunt un efort colectiv, iar în continuare mai este mult de muncit.

realitatea.md
Sursa: realitatea.md

Radio Moldova: La Luxemburg s-a decis deschiderea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată. E mare, e mică această perioadă, și în ce măsură este pregătită Republica Moldova și autoritățile să înceapă negocierile de aderare?

Igor Grosu: „Felicitări tuturor cetățenilor Republicii Moldova cu această decizie istorică. Este, într-adevăr, o decizie care toți ne-am dorit-o. Întâmplarea face că noi și-am meritat-o, și-am muncit, și-am apropiat-o cât am putut. De aceea, felicitări la toată lumea”.

Radio Moldova: În ce măsură sunteți pregătiți sau este pregătită Republica Moldova și autoritățile să înceapă aceste negocieri de aderare?

Igor Grosu: „Evident că suntem pregătiți. Avem multe de învățat. Va trebui să aplicăm principiul să învățăm din mers, așa cum sunt sigur că au făcut-o și a alte țări. Nu există în facultatea țărilor candidate, dar tot se învață din mers. O să învățăm din experiența prietenilor noștri, experiență și bună și foarte bună. De aceea, da, suntem deschiși. Deja avem acorduri, avem înțelegeri cu țările prietene, în primul rând România, care ne va ajuta, ne va asista în procesul de negocieri”.

Radio Moldova: Începerea negocierilor de aderare nu asigură ireversibilitatea procesului de integrare europeană, avem cazul Turciei, spre exemplu. Când vom putea noi spune că integrarea europeană a țării noastre nu mai are cale de întoarcere?

Igor Grosu: „Eu o să vă spun atunci când noi cu toții o să se simțim, nu doar eu, noi toți trebuie să avem acest sentiment, dar un lucru pot să vă spun că, cu orice pas, cu orice activitate, cu orice lege, efort pe care noi îl depunem în sensul integrării europene, face ca acest parcurs devină ireversibil. Cu alte cuvinte, lucrul ăsta e un efort colectiv. Parlamentarii vor trebui să adopte legi, să ajusteze legislația la legislația europeană. Guvernul, funcționarii vor trebui să depună efort, să elaboreze proiectele acestea, să le implementeze. Primarii la fel, să le implementeze, consilierii locali, cetățenii nu doar să gândească - să acționeze prin respectarea acestor legi, prin tot ce fac ei. Deci este un efort colectiv. Presa să comunice, să indice asupra lucrurilor care trebuie îmbunătățite, ONG-urile, societatea civilă, să aducă practicile cele mai bune cu ce a mers în unele țări. Ați menționat Turcia, eu zic că fiecare țară e unică în felul său. Eu știu exemplul Turciei, și cum spunea un fost ministru a lor de externe într-o întâlnire pe care am avut-o, zicea că „noi putem să vă dăm din experiența noastră cum să nu aveți anii pe care i-am avut noi”, și noi am apreciat gestul domnului ministru. Evident, nu putem fi incomparabili cu cazul Turciei sau cu cazul altor țări. Noi setăm viteza, noi setăm obiectivele și deja, după această decizie care deja s-a produs, depinde de fiecare țară în parte cât de repede, cât de bine organizat, sistematizat se mișcă în procesul de negocieri”.

Radio Moldova: Avem în față trei exerciții electorale importante: referendumul, prezidențialele în toamnă și parlamentarele de la anul. Ce se întâmplă dacă pică referendumul sau la guvernare revin forțele politice anti-europene?

Igor Grosu: „Asta e opțiunea celor care au luxul să stea într-o parte și să analizeze ce ar fi fost dacă… Noi, foarte sincer și foarte direct, noi o să facem tot posibilul ca parcursul european să devină ireversibil. Și însă și exercițiile acestea trei electorale care le-ați menționat, ele fac parte, dacă doriți, din primul capitol de negocieri care noi îl deschidem. El ține de libertăți, reforma justiției și așa mai departe, și felul valorile democratice, cum are loc procesul de luare a deciziilor în cadrul scrutinelor electorale, corecte, libere și așa mai departe. Eu sunt convins că deja cetățenii Republicii Moldova și-au făcut concluziile, urmează referendumul, urmează prezidențiale, parlamentare, să avem încredere în cetățenii noștri care sunt lucizi. Au luat decizii importante și o să ia și această decizie foarte importantă și istorică”.

Radio Moldova: Într-adevăr, negocierile de aderare vor începe cu clusterul din care face parte și capitolul ce ține de reforma justiției. Am văzut că până acum, practic, cel mai greu domeniu în care reformele se fac anevoios și cu multe sincope a fost reforma justiției, domeniul justiției. Ați gândit sau poate aveți o strategie, cum credeți că vor merge lucrurile mai departe în acest domeniu pentru a impulsiona această reformă și pentru a nu mai permite anumitor politicieni, anumitor oameni din justiție să blocheze această reformă?

Igor Grosu: „Pentru a nu permite unora să blocheze această reformă, ea trebuie continuată în maniera în care, cu obiectivele care au fost setate și trebuie să continuăm cu evaluarea externă a judecătorilor, a procurorilor. Asta o să ne permită, la un anumit moment, să trecem prin acest exercițiu o masă critică de procurori și judecători, care o să treacă. Unii ați văzut că nu trec, dar pentru asta este exercițiul, să alegi care justifică să rămână în sistem și care nu. Evident, va trebui să creăm condiții pentru ei, să le oferim și cadrul legal și aici suntem la dispoziția lor. Acolo, unii o să spună că trebuie de modificat pentru a facilita actul de justiție și așa mai departe. Și să mergem mai departe așa cum ne-am angajat. Lupta o să fie continuă, asta vreau să vă spun tuturor, nu o să fie un moment ca în poveste, am luptat, iată, la data cutare s-a terminat bătălia pentru justiție. Nu, lupta asta o să fie continuă, tot timp o să fie ca și în alte țări, democrații consacrate. O să fie din cei care o să încerce sau o să fie tentați să abuzeze, să folosească în interesul lor sau unor grupări. Aici e frumusețea sau avantajul, unicitatea sistemului democratic, că există sistemul care veghează, care se opune, care monitorizează procesul de luare a deciziilor, actul justițial și așa mai departe. Eu văd, eu simt și noi observăm că procesul ăsta merge. Sigur că ne-am dori să fie mai dinamic, dar vorba aia, deja îi îndemnăm și îi rugăm să o facă cât mai corect, nu în detrimentul calității, să avem această masă critică de judecători, de procurori în sistem de la care să cerem. Să spunem, v-am creat condiții, v-am dat legi, v-am oferit pachet social și așa mai departe, dați decizii, aplicați legea, cu alte cuvinte”.

Radio Moldova: Unii experți spun că odată cu avansarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Federația Rusă va intensifica atacurile hibride pentru a împiedica parcursul nostru european. De ce îi este frică Federației Ruse ca Republica Moldova să fie parte a blocului comunitar și dacă sunteți pregătiți să faceți față acestor provocări?

Igor Grosu: „Bine, avantajul nostru, aș putea spune, este acela că noi mai ușor putem anticipa și înțelege cum gândește dictatura lui Putin, dictatura Kremlinului. Evident, temerea oricărei dictaturi, inclusiv cea care este în Federația Rusă, este să nu apară în proximitate, în vecinătatea ei țări cu regimuri democratice. Primele țări care au sfidat, au reușit, de care Rusia într-adevăr are o atitudine foarte negativă, și nu e exclus și în raport cu noi, sunt țările baltice. Deci, aceste modele cu orice model, exemplu nou de țări, de societăți democratice care apar în jurul Federației Rusă, Rusia le percepe ca pericol. Pentru că cetățenii lor, totuși, să recunoaștem, la o asemenea populație, 140 ceva de milioane de cetățeni, este o parte din societate care gândește liber, are un nivel de educație, călătorea sau călătorește încă. Și își pun întrebări, de ce în țara vecină, sperăm foarte repede, da, și noi să devenim exemplul acesta, e posibil să aibă loc alegeri și să fie aleși oamenii noi, este o alternanță la guvernare, nu unul stă 20 și ceva de ani, l-a depășit pe Stalin deja. Există opoziții, există libertatea de exprimare și așa mai departe. Evident că Rusia va încerca să se opună parcursului nostru european, dar noi avem avantajele noastre, avem un cetățean care gândește liber, care a demonstrat în câteva scrutine că poate lua decizii foarte curajoase. Noi am demonstrat în doi ani că ne-am mișcat foarte repede. Avem prieteni foarte buni, avem România alături de noi, avem partenerii occidentali. Noi decidem ce fel de societate construim și noi vrem să construim, într-adevăr, un model european, modelul păcii, nu modelul războiului, nu modelul terorii - cel pe care îl propagă și îl promovează acum Federația Rusă. Noi suntem o țară pașnică, suntem o țară europeană și asta ne dorim, și asta o să construim”.

Radio Moldova: După decizia de lansare a negocierilor, care vor fi prioritățile imediate ale Legislativului Republicii Moldova?

Igor Grosu: „Sunt mai multe lucruri tehnice. Evident că primul capitol, cel care l-ați menționat, o să fie deschis. În rest o să aibă loc o scanare, o evaluare, în paralel și a noastră, și a partenerilor europeni, a întregii legislații. Noi o să stabilim cu care capitolul începem: agricultură, educație, sănătate. Și vom începe, după această evaluare scanarea, cum spun specialiștii, vom stabili cu care domeniu începem, ce legi trebuie modificate, ajustate, cât timp avem nevoie pentru un domeniu sau altul pentru a ne apropia de standardele europene, pentru că e vorba de fonduri, de preaderare. Acest exercițiu presupune că o să stabilim noi cât timp avem nevoie, într-un domeniu sau altul, să ne pregătim pentru momentul aderării. Asta înseamnă că trebuie să investim, spre exemplu, în anumită industrie, să pregătim mediul nostru de afaceri, să pregătim instituțiile noastre, să investim și să fim gata pentru momentul aderării”.

Radio Moldova: Domnule președinte al Parlamentului, vă mulțumim mult pentru această discuție.

Precizăm că marți, 25 iunie, la Luxemburg, a avut loc prima conferință interguvernamentală, în cadrul căreia a fost dat oficial startul aderării țării noastre la blocul comunitar. În luarea sa de cuvânt, premierul Dorin Recean a declarat că R. Moldova își vede viitorul doar în marea familie europeană. Potrivit șefului Cabinetului de miniștri, care conduce delegația țării noastre la Luxemburg, Republica Moldova face pași substanțiali pentru a-și consolida economia și pentru a fi un membru competitiv al blocului comunitar.

Președinta Maia Sandu a salutat începutul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Maia Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor continua să muncească cu hotărâre pentru ca Republica Moldova să fie membră a Uniunii Europene până în 2030.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult