Politic

Expert: Chișinăul trebuie să finalizeze reformarea întregului sistem de justiție

Chișinăul trebuie neapărat să finalizeze reformarea întregului sistem de justiție, pentru că, în caz contrar, ar comite cea mai mare greșeală care ar avea un impact negativ asupra procesului de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația aparține expertului Comunității WatchDog, Pavel Horea, la Ediția Specială de la Radio Moldova, realizată cu ocazia deschiderii negocierilor de aderare la UE. El a amintit că principala condiționalitate privind lansarea negocierilor a vizat anume reforma justiției, iar noul procuror general a fost numit pe ultima sută de metri.

zdg.md
Sursa: zdg.md

„Vedem că UE a făcut acel pas, dar eu nu văd să fie aceeași indulgență în continuare în raport cu Republica Moldova. Sunt 27 de state care trebuie să parafeze aceste acorduri. Dacă R. Moldova nu-și va face temele pentru acasă, începem cu capitolul justiție și încheiem cu el, dacă nu o să-și facă temele, nu o să vadă nici instituțiile, nici acele state, nici politicienii ai statelor UE că R. Moldova nu a făcut progrese, practic vom avea dificultăți la acest capitol”, a menționat Pavel Horea.

Principala problemă evidențiată atât de reprezentanții UE, cât și de liderii statelor din blocul comunitar, atât în cazul Republicii Moldova, cât și în cel al Ucrainei este cea a justiției, susține și expertul în politică externă din România, Mihai Isac. El a mai afirmat că îndeplinirea cu succes a acestui angajament depinde nu numai de autorități, dar și de întreaga societate.

„Această întârziere a reformei justiției va fi resimțită pe parcursul negocierilor. Dacă se consideră că UE va accepta să facă anumite excepții de la necesitatea unor reforme – se înșală. Exemplul Croației din 2013 și intrarea României și a Bulgariei în 2017 au fost niște excepții în acest moment. UE nu își poate permite să integreze în sistemul de justiție european o justiție nereformată în R. Moldova. Vă dați seama ce-ar însemna ca persoane legate de grupurile criminal organizate, instrumentalizate de Federația Rusă împotriva R. Moldova să ajungă oficial parte a sistemului de justiție al UE”, a spus Mihai Isac.

Experții au mai subliniat că reforma justiției va asigura și o mai mare siguranță pentru cetățeni, dar și o mai mare securitate în toate domeniile.

Precizăm că marți, 25 iunie, la Luxemburg, a avut loc prima conferință interguvernamentală, în cadrul căreia a fost dat oficial startul aderării țării noastre la blocul comunitar.

Tot în cadrul unei Ediții Speciale la Radio Moldova, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a specificat, de asemenea, că reforma justiției este o prioritate acum pentru țara noastră.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult