Aderare UE

R. Moldova trebuie să-și ajusteze legislația la cea comunitară, dacă își dorește să facă parte din UE, susține fostul ministru Nicu Popescu

Republica Moldova trebuie să implementeze întreaga legislație europeană, dacă dorește să facă parte din Uniunea Europeană, a declarat fostul Ministru al Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Potrivit acestuia, începerea negocierilor de aderare la spațiul comunitar va aduce Republica Moldova în spațiul Schengen și în zona euro.

„Cel mai important este că Republica Moldova trebuie să implementeze întreaga legislație europeană în absolut toate domeniile. Este vorba de 35 de capitole. Trebuie să aducem standardele noastre la standardele europene. Vor fi și mai multe perioade de tranziție. Nu este neapărat să facem totul până la momentul aderării. Sunt anumite măsuri care pot fi implementate și ulterior”, a declarat ex-ministrul de Externe Nicu Popescu în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „În Context”, de la Moldova 1.

Fostul șef al diplomației de la Chișinău susține că „este foarte mult de lucru în absolut fiecare domeniu”, astfel încât Republica Moldova să implementeze aquis-ul comunitar.

„Procesul de negocieri presupune niște discuții pe perioadele de tranziții pe sprijinul pe care ni-l pot oferi partenerii noștri în acest proces de ajustare a țării noastre la rigorile europene”, a conchis Nicu Popescu.

Fostul Ministru al Afacerilor Externe Nicu Popescu a mai precizat că războiul din Ucraina este unul tragic, dar decizia de a oferi Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană a avut loc în acest context geopolitic.

Precizăm că Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii Uniunii Europene au decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 25 iunie, la Luxemburg, a avut loc prima conferință interguvernamentală, care a dat oficial start negocierilor de aderare la UE.

Citește mai mult