Externe

EXCLUSIV Bruxelles: Proiectul de concluzii al summitului UE din 27-28 iunie și ce se va spune despre Republica Moldova

Situația din Republica Moldova, dar și efectele potențial destabilizatoare ale referendumului din toamnă în legătură cu aderarea țării noastre la UE figurează în concluziile summitului european care are loc la Bruxelles joi-vineri, 27-28 iunie și care, punând capăt președinției belgiene a UE, deschide calea, în a doua jumătate a anului, semestrului președinției maghiare. Redacția noastră a putut consulta în exclusivitate proiectul concluziilor finale ale summitului, sub forma cvasi-finală sub care vor fi anunțate vineri seara, iar un subcapitol special îi este rezervat și Republicii Moldova.

Referendumul și „amenințările hibride” în Moldova

Este un lucru rar ca un asemenea referendum în general, un eveniment național care are loc într-o țară ce are doar statutul de candidat, cum e Republica Moldova, și despre care nu se știe nici măcar când își va concepe negocierile, să figureze în proiectul de concluzii finale ale unui summit european. La urma urmei, populația unor țări precum Elveția, Islanda și Norvegia a respins deja prin referendum să intre în UE.

Totuși, în proiectul lor de concluzii finale redactat deja înainte de summitul de la la Bruxelles de joi-vineri, 27-28 iunie, cei 27 oferă Chișinăului sprijin « în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei, nu în ultimul rând în contextul alegerilor și referendumului din această toamnă».

Noutatea constă în aceea că UE plasează pericolele cu care se confruntă Republica Moldova în cadrul „amenințărilor hibride” cu care este confruntat continentul și combină totul cu o „strategie a Mării Negre” căreia îi este dedicat un întreg subcapitol. Din același motiv, Consiliul « își exprimă îngrijorarea serioasă și cu privire la evoluțiile recente din Georgia».

Textul despre Republica Moldova spune:

«Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a aborda provocările cu care se confruntă ca o consecință a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a consolida rezistența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei, nu în ultimul rând în contextul alegerilor și referendumului din această toamnă.

Consiliul European salută angajamentele bilaterale ale statelor membre de a sprijini Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene (EUPM Moldova) pentru a spori eficiența sectorului de securitate.

„Consiliul European salută adoptarea cadrului de negociere și desfășurarea primei Conferințe Interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova. Uniunea Europeană va continua să lucreze îndeaproape cu Republica Moldova și să sprijine eforturile acesteia de reformă pe calea sa europeană.”

Pact de securitate UE cu Ucraina

Celelalte teme importante ale summitului sunt cele anticipate și anunțate: Ucraina (cu care UE va semna joi un pact de securitate împreună cu președintele Zelenski așteptat la Bruxelles), economia și confirmarea câtorva nume în funcții mari ale UE, în special președinta Comisiei Ursula von der Leyen, președintele Consiliului portughezul António Costa și, lucru mult așteptat în estul Europei, numirea în funcția de șefă a diplomației -- un soi de ministru european de externe -- a șefei guvernului eston, Kaja Kallas.

Despre Georgia, proiectul concluziilor finale spune:

„Consiliul European își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la evoluțiile recente din Georgia. În special, legea adoptată privind transparența influenței străine reprezintă o revenire la pașii prevăzuți în recomandarea Comisiei pentru statutul de candidat. /…/ Consiliul European solicită încetarea actelor tot mai mari de intimidare, amenințări și agresiuni fizice împotriva reprezentanților societății civile, a liderilor politici, a activiștilor civili și a jurnaliștilor din Georgia.

Consiliul European solicită autorităților georgiene să se asigure că alegerile parlamentare din această toamnă sunt libere și corecte și încurajează observarea substanțială a alegerilor pe termen lung și pe termen scurt de către parteneri. Va continua să monitorizeze îndeaproape situația.

Consiliul European își reafirmă sprijinul neclintit pentru integritatea teritorială a Georgiei.

Agenda strategică UE 2024-2029

Concluziile se încheie cu o agendă strategică a UE pe perioada mandatului viitoarei Comisii: 2024-2029. Proiectul concluziilor se concentrează în primul rând pe provocările geopolitice cu care se confruntă UE în materie de securitate și apărare, dar deocamdată pare că lasă cu totul deoparte sănătatea.

În sfârșit, mai este un Consiliu European unic și pentru că e ultimul la care participă Emmanuel Macron în calitatea de șef suprem al politicii Franței: asta deoarece după alegerile anticipate dorite chiar de el luna viitoare, Macron va conduce Franța în următorii ani împreună cu un premier ieșit din opoziție.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult