Externe

Revista presei internaționale: Noul șef al NATO - un veteran al luptelor Europei cu Trump; Ministru reținut pentru că i-ar fi făcut magie neagră președintelui țării

Presa internațională își focalizează atenția asupra provocărilor cu care se va confrunta Uniunea Europeană în procesul de integrare a Ucrainei în cadrul blocului comunitar. Mai multe publicații explică importanța desemnării viitorului secretar general al NATO înaintea summit-ului aniversar al Alianței care se va desfășura peste două săptămâni la Washington. Un alt eveniment care a obținut rezonanță în presa străină e marea criză fiscală din Kenya unde au izbucnit proteste masive de stradă, în timp ce în Maldive a fost arestat un ministru acuzat că i-a făcut magie neagră președintelui țării.

Euronews publică o analiză în care se întreabă care este miza pentru Europa în discuțiile privind aderarea Ucrainei la UE și dacă părțile vor fi în stare să facă față provocărilor legate de un nou val de extindere a blocului comunitar. Prin deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, UE a decis să se confrunte cu cel mai mare moment al adevărului din ultimele decenii, opinează postul paneuropean de televiziune. Țara est-europeană cu o populație de peste 40 de milioane de oameni este de departe cel mai mare stat potențial membru al Uniunii Europene, remarcă Euronews semnalând că integrarea Ucrainei ar putea fi o problemă existențială majoră pentru blocul comunitar. ”Încă în timpul discuțiilor privind marea extindere a Uniunii Europene de la începutul anilor 2000 prin integrarea fostelor țări socialiste, negociatorii UE au conștientizat că integrarea țărilor mari reprezintă probleme mari. În urmă cu două decenii, extinderea s-a desfășurat într-un mediu relativ favorabil, cu previziuni de creștere economică generală și cu o Rusie care nu reprezenta în mod deschis o amenințare. Dar, după 20 de ani, situația este exact inversă, conchide Euronews.

Uniunea Europeana urmează să semneze astăzi un acord de securitate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, angajându-se să continue livrarea de armament și altor ajutoare către Kiev, transmite Reuters. Pactul va completa acordurile similare încheiate anterior între Ucraina și aliații săi, menite să ajute la apărarea acestei țări împotriva invaziei Rusiei, precizează agenția de presă. Potrivit proiectului de acord văzut de Reuters, în cazul unei „agresiuni viitoare”, UE și Ucraina intenționează să se consulte în 24 de ore cu privire la nevoile Kievului și să „stabilească rapid” următorii pași în conformitate cu angajamentele asumate. Țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au încheiat deja acorduri de securitate cu Kievul, amintește Reuters.

The Wall Street Journal comentează alegerea noului secretar general al NATO, care ar urma să preia conducerea de la Jens Stoltenberg pe 1 octombrie. Miercuri, ambasadorii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord au aprobat candidatura premierului demisionar olandez Mark Rutte la șefia Alianței. Viitorul secretar general al NATO este un veteran al luptelor politice a Europei cu republicanul Donald Trump și un supraviețuitor politic care a demonstrat că poate să-i întoarcă spatele fostului lider de la Casa Albă, remarcă publicația.

Desemnarea lui Rutte la șefia NATO rezolvă un conflict intern al blocului militar transatlantic cu doar două săptămâni înainte ca aliații să se adune la Washington pentru un summit anual la care speră că se va dovadă de unitate și forță, scrie The Wall Street Journal. Potrivit publicației, Rutte va moșteni o organizație care a crescut semnificativ – inclusiv prin recenta integrare a Suediei și Finlandei – și care s-a transformat în ultimii ani, începând cu atacurile Rusiei asupra Ucrainei, pornite încă în 2014. Acum NATO se confruntă cu marea provocare de a se întări și de a se confrunta cu un război de-a lungul graniței sale estice într-o perioadă în care sprijinul american rămâne incert dacă Donald Trump câștigă cursa prezidențială în noiembrie, remarcă The Wall Street Journal.

Planul de pace pentru Ucraina al lui Donald Trump, aruncat la gunoi de experți, titrează Newsweek. Un plan al consilierilor fostului președinte american de a pune capăt războiului din Ucraina dacă va fi reales pe 5 noiembrie, a fost respins de experți ca fiind inacceptabil atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev. Publicația amintește că Trump s-a arătat dispus să forțeze Kievul și Moscova să se așeze la masa negocierilor. Dacă Rusia nu va accepta discuțiile, Statele Unite vor furniza mai mult armament Ucrainei, și invers dacă Ucraina va refuza negocierile, atunci Kievul nu va mai primi sprijin militar american, fiind vorba de o încetare a focului bazată pe liniile de luptă la moment. Potrivit Gordon „Skip” Davis, expert și general-maior pensionar al Armatei SUA, propunerea este dezechilibrată în favoarea obiectivelor Rusiei și e probabil să răsplătească agresiunea și violența brutală”. Totodată, „amenințarea Rusiei cu un sprijin mai mare din Vest și SUA pentru Ucraina în acest moment al războiului pare ironică și puțin probabil să-l convingă pe Putin să negocieze, considera analistul, citat de Newsweek. „Obiectivele celor două țări sunt incompatibile”, consideră Brian Taylor, autorul cărții „Codul Putinismului„ și profesor de științe politice. „Rusia vrea să aibă control politic asupra Ucrainei și să elimine ideea Ucrainei ca națiune separată, iar Ucraina vrea să-și apere teritoriul, poporul și democrația de violența și dominația rusă”, subliniază expertul. Pe de altă parte, contul New Republic a distribuit un articol pe această temă, scriind în postare: „Trump are un plan pentru Ucraina – și îi oferă lui Putin exact ceea ce vrea”.

Evenimente de rezonanță sunt relatate și de pe continentul african. Vărsare de sânge în Kenya. Președintele țării a retras legea fiscală și a promis că va începe un dialog național, titrează BBC. În spatele tulburărilor mortale din Kenya, se află o datorie națională uluitoare și dureroasă, atrage atenția The New York Times. Potrivit publicației, Kenya, economia cu cea mai rapidă creștere din Africa, se află în pragul unei calamități fiscale. Principala cauză sunt miliardele de dolari pe care guvernul le datorează creditorilor săi, chiar dacă protestele masive din capitala țării au izbucnit după o serie de majorări de taxe, explică New YorkTimes. Uimitoarea datorie publică internă și externă de 80 de miliarde de dolari a țării reprezintă aproape trei sferturi din întreaga producție economică a Keniei, precizează publicația, subliniind că în toată Africa, națiunile cheltuiesc mai mult pe dobânzi decât pe sănătate sau educație.

Poliția din Maldive a arestat o femeie care deține funcția de ministru pentru că i-ar fi făcut magie neagră președintelui Mohamed Muizzu, relatează EFE. Anterior, poliția a percheziționat reședința inculpatei și a confiscat mai multe obiecte despre care sursele agenției de presă spun că ar fi fost folosite pentru a face magie neagră. Femeea a lucrat alături de președinte în mai multe posturi, inclusiv de consilier când Muizzu era primar. Magia neagră este o credință larg răspândită în Maldive, în ciuda faptului că este considerată o infracțiune gravă în temeiul legii islamice, remarcă agenția de presă. În mai, poliția a arestat un bărbat de 60 de ani pentru că i-ar fi făcut magie neagră unui membru al partidului de guvernământ care candidează la alegerile parlamentare, remarcă agenția EFE.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult