Revista presei: Încercarea Rusiei de a destabiliza Republica Moldova prin posibile lovituri de stat
Încercarea Rusiei de a destabiliza Republica Moldova prin posibile lovituri de stat; Opinii privind eficiența luptei cu corupția și fraudele din țara noastră, precum și care ar fi probabilitatea ca Republica Moldova să adere în 2030 la Uniunea Europeană - sunt printre principalele teme abordate de presă.
Deschiderea negocierilor de aderare este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi face Republica Moldova: aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană, susține fostul ministru de externe, Nicu Popescu, scrie rfi.ro. Acesta susțin că Chișinăul pornește la drum cu „câteva pietre”, cum este chestiunea separatismului, dar nu este singurul stat care va adera la UE cu niște probleme moștenite din trecut.
TVR Moldova publică opinia fostului ministru al Apărării, Anatol Șalaru care susține că „nicio țară care a aderat la Uniunea Europeană în ultimii ani nu s-a confruntat cu provocările pe care le are astăzi Republica Moldova”. Oficialul mai spune că Moscova se opune vehement aderării R. Moldova la UE, ceea ce creează dificultăți majore pentru guvernul de la Chișinău. Șalaru a mai adăugat că Rusia încearcă să destabilizeze țara prin posibile lovituri de stat, punând în pericol viitorul european al R. Moldova. Fostul ministru al Apărării avertizează că, dacă această oportunitate este ratată, ar putea fi pierdută pentru totdeauna.
Șansele ca Republica Moldova să adere în 2030 la Uniunea Europeană există și sunt cât se poate de reale, a explicat ministrul educației, Dan Perciun, citat de Jurnal TV. Ministrul spune că aceste șanse depind de eforturile pe care le va face țara noastră în această direcție, atât prin intermediul celor aflați la guvernare, cât și prin intermediul cetățenilor. Altfel spus, obiectivul de a adera la Uniunea Europeană în 2030 este condiționat de cât de repede și calitativ vor fi implementate reformele necesare. Iar faptul că există o deschidere la Bruxelles pentru a accelera anumite procese care țin de integrarea europeană a Republicii Moldova nu înseamnă, totuși, că asta va permite arderea anumitor etape, este de părere Dan Perciun.
TV8 publică opinia șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, care susține că o „condamnare spectaculoasă” nu va schimba nivelul corupției în Republica Moldova. Kovesi a subliniat, în contextul reformelor din sectorul justiției din țară, că pentru eficiență, lupta cu corupția și fraudele ar trebui să fie una „fără sfârșit”. Șefa Parchetului European a spus că personal s-a confruntat cu rezistența la schimbare atunci când a activat procuror în România.
Nivelul asigurării egalității de gen, mai cu seamă în sfera politică, este în creștere în Republica Moldova, scrie IPN. De asemenea, în societate se atestă un grad de respingere mai ridicat decât în țările europene a grupurilor LGBTQ, persoanelor cu HIV, consumatorilor de droguri, migranților sau persoanelor cu dizabilități mintale, arată un studiu privind egalitatea. De asemenea, sociabilitatea este destul de puțin dezvoltată și a fost indicat un număr destul de redus a centrelor unde pot apela persoanele pentru a discuta probleme mai sensibile. Comunicarea interetnică este destul de redusă, iar romii sunt sub linia de acceptabilitate. În mare parte, se respinge ideea imigrării sau emigrării, dar și se indică un suport de numai 30% pentru migranți.
Ziua.md publică opinia directorului executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, care consideră că licitația spațiilor comerciale de la aeroportul din Chișinău seamănă cu o dramă care merită să fie în centrul unui film artistic. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. Potrivit lui, acest concurs trebuie să fie organizat în mod transparent, deoarece „există responsabilitatea de astăzi, dar există și responsabilitatea de mâine”.
Agora.md publică declarația ministrului Culturii, Sergiu Prodan, care spune că responsabil de șantierul de pe strada 31 august 1989 din Chișinău, acolo unde în martie 2023, au fost descoperite două insule cu pavaj vechi - se face responsabilă Primăria mun. Chișinău. În același timp, Prodan sugerează că Primăria nu ar avea bani pentru a finaliza lucrările. Sergiu Prodan a declarat că Ministerul Culturii este dispus să preia în gestiune proiectul, în condițiile în care Primăria nu ar avea resurse financiare să-l finalizeze.