Social

Raportul Avocatului Poporului pe 2023: 1043 de cereri de încălcare a drepturilor omului

Oficiul Avocatului Poporului a înregistrat anul trecut 1043 de cereri legate de încălcarea drepturilor și libertăților omului. Cu privire la drepturile copilului, printre cele mai problematice aspecte identificate în 2023 figurează sărăcia și disponibilitatea serviciilor de sprijin pentru copiii aflați în dificultate. Datele se conțin în Raportul de activitate al Avocatului Poporului pentru 2023 și au fost prezentate în Parlament.

Infografic - Respectarea Drepturilor și Libertăților Omului în 2023

Respectarea Drepturilor și Libertăților Omului în 2023

Încălcări ale Drepturilor

1043 cereri înregistrate, dintre care 804 adresate Avocatului Poporului și restul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului.

34% dintre cereri au fost acceptate.

61 cazuri au fost confirmate ca încălcări ale drepturilor și libertăților omului.

Percepția Publică

Dreptul la cel mai înalt standard de sănătate:

  • 52% în 2023
  • 20.9% în 2016

Dreptul la un proces echitabil:

  • 38% în 2023
  • 13% în 2016

Progrese în Diverse Domenii

Dreptul la asistență și protecție socială:

  • 45% în 2023

Dreptul la muncă și protecția muncii:

  • 60% în 2023
  • triplat față de 2016

Regiunea Transnistreană

Documentul conține date despre:

  • Respectarea drepturilor omului
  • Prevenirea torturii
  • Condițiile persoanelor deținute

Drepturile Copiilor

Aspecte problematice identificate în 2023:

  • Sărăcia
  • Disponibilitatea serviciilor de suport pentru copiii aflați în dificultate
  • Furnizarea serviciilor pentru copiii cu comportament deviant
  • Protecția minorilor împotriva violenței

Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului trecut, Oficiul Avocatului Poporului a înregistrat 1043 de cereri cu privire la încălcarea drepturilor și libertăților omului. Cele mai multe dintre ele, 804 au fost adresate Avocatului Poporului, iar restul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului. 34% dintre ele au fost acceptate, iar acestea vizează dreptul la un proces echitabil, la ocrotirea sănătății, la muncă și protecția muncii, precum și la asistență și protecție socială. De menționat că, în 61 dintre cazuri s-a constatat încălcarea drepturilor și libertăților omului.

Documentul mai prezintă datele Studiului de percepții asupra respectării drepturilor omului în Republica Moldova, care reflectă situația din diferite domenii. Datele arată că percepția privind dreptul la cel mai înalt standard de sănătate a depășit 52 %, comparativ cu 20,9 %, cât s-a înregistrat în anul 2016. A crescut și nivelul percepției față de respectarea dreptului la un proces echitabil, care s-a majorat de la 13 % la 38 %. Progrese s-au înregistrat și în domeniul respectării dreptului la asistență și protecție socială, care a ajuns la aproape 45 %. De asemenea, față de anul 2016, nivelul percepției dreptului la muncă și protecția muncii s-a triplat și a depășit 60 %. Raportul mai conține date despre respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului și situația generală privind prevenirea torturii, precum și situația persoanelor deținute în instituțiile penitenciare sau reținute de poliție.

La fel, în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost prezentată situația privind respectarea drepturilor copiilor. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a menționat că printre cele mai problematice aspecte identificate în 2023 figurează sărăcia, disponibilitatea serviciilor de suport pentru copiii aflați în dificultate, furnizarea serviciilor destinate copiilor cu comportament deviant și protecția minorilor față de orice formă de violență.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult