Revista presei: O nouă tentativă a Rusiei de a cumpăra voturi în Republica Moldova
10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană; O nouă tentativă a Rusiei de a cumpăra voturi în Republica Moldova, precum și ce se va întâmpla dacă la guvernare vor veni forțe care nu susțin integrarea europeană - sunt printre principalele teme abordate de presă.
S-au făcut 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Datorită acestuia, Moldova se integrează în spațiul economic european, susține viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, citat[ de IPN. Odată cu semnarea Acordului de Asociere, peste 2/3 din exporturi sunt orientate spre Uniunea Europeană. Gherasimov menționează și despre creșterea diversității și calității produselor moldovenești, ceea ce impulsionează și economia. Sursa citată mai scrie că în ultimii ani tot mai multe produse, cum ar fi: prunele, strugurii și cireșele – ajung pe masa cetățenilor din Uniunea Europeană.
Fortificarea instituțiilor, lupta cu corupția și creșterea economiei rămân prioritățile autorităților de la Chișinău pe perioada procesului de negocieri cu Uniunea Europeană, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite Moldova 1. Oficialul a accentuat în debutul ședinței de ieri a Legislativului că doar efortul consolidat va apropia R. Moldova de standardele Uniunii Europene. Opoziția parlamentară însă nu a apreciat mesajul șefului Legislativului. Aleșii din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu s-au alăturat valului de aplauze, atunci când speakerul Parlamentului i-a felicitat cu ocazia startului negocierilor de aderare.
Republica Moldova are toate șansele să devină o „poveste de succes” pentru UE, tot așa cum devenea acum 10 ani și pentru Parteneriatul Estic, notează Petru Grozavu în editorialul său din Ziarul de Gardă. El însă menționează în acest sens necesitatea sprijinul României și al partenerilor occidentali, dar și ca reformele să fie făcute pe bune. „Faptul că până la demararea negocierilor s-a lucrat cu semi-efort (nu cred că a fost vorba și de sabotaj) va dubla sarcinile de program pentru guvern. Intrăm într-o nouă fază, care nu mai rabdă lucruri de mântuială, iar negocierile pot dura (o spun experții) ani de zile”, notează editorialistul.
Deschide.md scrie că majoritatea lui Șor din Consiliul Municipal Orhei intenționează să aprobe, inițierea mai multor acorduri ilegale cu „Promsviazbank” – o instituție bancară din Rusia, afiliată Ministerului rus al Apărării și aflată sub sancțiuni internaționale – precum și cu organizația neguvernamentală rusă „Eurasia”, pentru a implementa o nouă schemă de spălare de bani. Mai exact, partidul-satelit al lui Șor, „Forța Alternativa și de Salvare a Moldovei”, care deține majoritatea în cadrul consiliului, vrea să atragă fonduri din Rusia cu scopul de a acorda așa-zis „ajutor financiar” pentru pensionarii din municipiu prin intermediul cardurilor „MIR”. Sursa citată face public un document care arată că aceste „ajutoare” ar urma să fie utilizate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, coruperea candidaților și alegătorilor.
Ziarul Național publică estimările făcute de Asociația „Promo-LEX”, care arată că cel puțin 24 de partide din Republica Moldova au desfășurat, pe parcursul anului trecut, mii de activități politice pentru care ar fi cheltuit peste 20,3 milioane de lei fără să le raporteze oficial, așa cum le obligă legislația. Potrivit raportului, lideri la neraportarea cheltuielilor de promovare politică sunt partidele afiliate fugarului condamnat Ilan Șor - „Șansă” și „Renaștere”. Acestea ar fi cheltuit pentru promovare politică, presă și materiale promoționale, dar și pentru locațiunea și întreținerea sediilor aproape 17 milioane de lei.
Într-o emisiune de la TV8, expertul în securitate WatchDog, Andrei Curăraru a declarat că în cazul în care Dodon și forțele asociate cu el ajung la putere, Moldova, fără îndoială, se va abate de la calea integrării europene, dar nu o va face direct. Pentru a nu pierde o parte semnificativă a electoratului, Dodon nu va declara deschis că este împotriva aderării Moldovei la UE, dar la nivel legislativ va începe să saboteze acest proces, așa cum se întâmplă în Georgia, a precizat expertul. Curăraru face referire la un document cadru privind integrarea europeană care arată că, dacă se iau decizii care contravin legislației europene, țara are 90 de zile pentru a rezolva această problemă, apoi se închide temporar partea de negociere și se discută alte subiecte. Dacă, după încă 90 de zile, situația nu este remediată, procesul de negociere poate fi suspendat în ansamblu.
Republica Moldova nu are capacitatea militară și financiară de a rezista unei invazii rusești de proporții, susține fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care subliniază că modernizarea armatei ar dura cel puțin 10-12 ani și ar necesita investiții masive, transmite TVR Moldova. Șalaru consideră că aderarea la NATO este esențială pentru securitatea Republicii Moldova, deoarece Uniunea Europeană nu poate asigura protecția militară necesară, nefiind un bloc militar.
România va acorda sprijin Republicii Moldova pentru participarea la operații și misiuni internaționale de menținere a păcii, transmite Radio Chișinău. Parlamentul a ratificat amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Deputații din blocul Socialiștilor și Comuniștilor care au propus excluderea proiectului de pe ordinea de zi, criticând colaborarea în misiuni multinaționale, notează sursa citată.
Rata de promovare a examenelor de bacalaureat este de aproape 70 la sută, până la depunerea contestațiilor, în ușoară creștere față de anul trecut, scrie Europa Liberă. Rămâne foarte mare diferența dintre rata de promovare a examenelor de către elevii de la licee, care se apropie de 90% și candidații admiși din colegii și centre de excelență - de sub 50 la sută.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, consideră prematură luarea unei decizii în privința redenumirii unei străzi din Chișinău în cinstea scriitorului Spiridon Vangheli, scrie Agora.md. „Acum este prematur. Acum sunt emoții, acum sunt jocuri politice”, a declarat acesta. Prodan a menționat că Vangheli merită acest gest, însă ar fi potrivit „să revenim peste un an” la acest subiect. „Trebuie să dăm voie familiei să-și trăiască durerea”, a argumentat șeful de la Cultură.