Revista presei: Provocările politice ale Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană
Provocările politice ale Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană; Pericolul războiului din țara vecină, precum și lipsa elevilor din mai multe școli din țară - sunt printre principalele teme abordate de presă.
Termenul propus pentru aderarea Republicii Moldova, până în 2030, este unul ambițios, dar problema care face diferită situația țării noastre de cea a altor candidați la aderare este faptul că societatea este divizată, a menționat analistul politic Anatol Țăranu, scrie Jurnal TV. În altă ordine de idei, directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a accentuat că, datorită Acordului de asociere, Republica Moldova deja se integrează în piața europeană.
Lansarea negocierilor de aderare la UE, la doar doi ani de la acordarea statutului de țară candidată, este o dovadă a determinării Republicii Moldova de a finaliza reforma statului și de a duce țara la un nou nivel de dezvoltare, susține directoarea executivă a Asociației pentru Politica Externă, Natalia Stercul, citat de newsmaker.md. Potrivit directoarei APE, acest eveniment istoric va da un impuls suplimentar autorităților de a implementa reforme eficiente. În același timp, acesta demonstrează disponibilitatea Uniunii Europene de a sprijini Moldova în această direcție, de a o susține în soluționarea provocărilor cu care se confruntă țara din cauza războiului din Ucraina, dar și pentru a întări reziliența, securitatea și stabilitatea Moldovei în fața riscurilor și amenințărilor hibride provenite din Federația Rusă, precum și de a promova modernizarea statului și accederea Moldovei la un nivel complet nou — de stat membru al UE.
Prezidențialele și referendumul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt principalele provocări politice, cărora va trebui să le facă față guvernarea și cetățenii pentru a demonstra adeziunea pentru opțiunea aleasă, consideră analistul Nicolae Negru, transmite Europa Liberă. Însă, în cazul în care referendumul va eșua, „atunci se va pune la îndoială dorința cetățenilor de a deveni membri ai Uniunii Europene”, iar acest lucru va veni ca un avantaj pentru Rusiei, care își dorește să țină Republica Moldova în zona sa de influență, spune expertul. Provocările tehnice care urmează, odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, afirmă Nicolae Negru, sunt legate de insuficiența specialiștilor care vor trebui să verifice și să transpună zeci de mii de documente oficiale la legislația europeană.
Despre provocările Republicii Moldova a menționat și cercetătorul la Consiliul European de studiere a relațiilor internaționale, Leonid Litra, care susține că Moldova, Ucraina și UE trebuie să mențină impulsul actual, scrie ecfr.eu. Iar cel mai important este ca în următoarele șase luni, în timp ce instituțiile UE sunt în proces de remaniere, țările să-și realizeze agenda, să-și vadă de evaluarea/ screeningul problemelor care urmează să fie abordate în cadrul negocierilor. În viziunea lui Leonid Litra, după ani de stagnare în Balcanii de Vest, deschiderea discuțiilor cu Chișinăul și Kievul dă un impuls puternic politicii de extindere a UE și stimulează procesul reformelor în Moldova și Ucraina. În special, expertul menționează că chiar dacă extinderea și-a recăpătat avânt, progresele vor depinde în Moldova și Ucraina de mai mulți factori care vor determina substanța progresului și, în cele din urmă, aderarea acestora la UE.
Lansarea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, nu va crea o reticență a minorităților naționale din R. Moldova în ceea ce ține de cursul european al statului nostru, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, scrie deschide.md. Acesta spune că anume minoritățile naționale sunt cele care vor avea cel mai mult de câștigat. Potrivit lui Vodă, chiar și cei din regiunea transnistreană vor avea beneficii de pe urma acestui fapt, acest lucru avantajând exportul mărfurilor din stânga Nistrului spre UE.
În cadrul unor dezbateri de la IPN, expertul din România Laurențiu Pleșca a declarat că Rusia are un plan mult mai extins și nu se va limita doar la un eventual succes în Ucraina. După Ucraina, următoarea victimă ar putea fi Republica Moldova. Potrivit expertului, consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova și instruirea militarilor moldoveni este necesară în contextul crizei de securitate în care ne aflăm.
Experții de la Biroul central al organizației Interpol de la Lyon vor face un audit la Biroul Interpol din Republica Moldova, susține președintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite Moldova 1. El a precizat că verificările vin în contextul scandalului de corupție în care ar fi implicați mai mulți angajați ai instituției. Mai exact, la începutul lunii iunie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat despre o presupusă schemă prin care un grup de persoane, inclusiv funcționari publici de la noi, primeau mită de milioane de dolari pentru a șterge „notificările roșii” emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional.
TV8.md scrie că trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sîngerei vor fi închise din toamnă. Decizia vine reieșind din numărul mic de elevi și profesori, dar și din condițiile care lasă de dorit. Dascălii sunt nemulțumiți de decizie. Reprezentanții sindicatelor din învățământ din raionul Sîngerei spun însă că dascălii din aceste instituții nu vor rămâne fără un loc de muncă și promite soluții pentru toți angajații afectați. Autoritățile estimează că, în perioada septembrie-noiembrie 2024, 20% dintre elevi vor alege să meargă într-o altă instituție de învățământ.