Alegeri în Franța // Extrema-dreaptă a lui Le Pen a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate, arată primele estimări
UPDATE Partidul Adunarea Națională (RN) a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%, urmat de alianța stângii – Noul Front Popular cu 28,5% și de blocul prezidențial Ensemble cu 20-23%, potrivit institutelor de sondare a opiniei IFOP, Ipsos, OpinionWay și Elabe, citate de Reuters. Dacă RN va obține majoritatea necesară pentru formarea guvernului – 289 de locuri – va fi clar după al doilea tur al alegerilor, care va avea loc duminica viitoare, pe 7 iulie.
Adunarea Națională, partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen și Jordan Bardella, a câștigat așa cum era de așteptat primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, urmat de alianța stângii și de coaliția centristă care îl sprijină pe președintele Emmanuel Macron.
Adresându-se susținătorilor imediat după publicarea primelor estimări, Marine Le Pen a declarat că democrația a vorbit și că cetățenii au arătat că doresc să întoarcă pagina, scrie HotNews.ro.
Dar ea a subliniat, de asemenea, importanța celui de-al doilea tur de săptămâna viitoare.
Este nevoie de o majoritate absolută pentru ca Jordan Bardella să poată deveni prim-ministru, a spus ea. Niciun francez nu își va pierde drepturile, a susținut ea.
Ce spun primele estimări
Adunarea Națională (RN): 34%
Noul Front Popular (Franța Nesupusă, Partidul Socialist, comuniștii și ecologiștii): 28,5%
Ensemble – blocul prezidențial (Renaissance, MoDem și Horizons): 20,5-23%
Elabe a precizat într-o estimare pentru BFM TV că RN și aliații săi ar putea obține între 260-310 locuri în parlament în al doilea tur de scrutin din 7 iulie, în timp ce Ipsos a estimat 230-280 de locuri pentru RN și aliații săi într-un sondaj pentru France Television.
289 de locuri sunt necesare pentru o majoritate absolută în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez.
ȘTIREA INIȚIALĂ Francezii au votat astăzi la prima rundă a alegerilor parlamentare anticipate, care ar putea schimba peisajul politic din Franța, dar și influența rolul acestei țări de lideră a Uniunii Europene și NATO. Sondajele din ajunul scrutinului arătau că partidul de extremă-dreaptă are cele mai mari șanse la câștig. Pe locul doi se clasează cei de stânga, iar blocul centrist al lui Emmanuel Macron era pe poziția a treia.
Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 și s-au închis la ora 20:00. Deși părerile francezilor despre acest scrutin sunt împărțite, ei cu toții speră că, în urma alegerilor anticipate, situația se va schimba în bine.
Aproape 60 la sută dintre alegătorii înregistrați au votat, fiind înregistrată o creștere de aproximativ 20 % față de 2022. Se stabilește ca votul să aibă cea mai mare prezență la vot din cel puțin 25 de ani.
„Sper ca toată lumea să voteze. Am venit aici înainte de a merge la muncă. Este foarte important ca vocea noastră să fie auzită și să nu fie doar vocea tinerilor, ci a tuturor. E bine să ieșim în străzi, dar acum trebuie să mergem și la secțiile de votare și sper din tot sufletul că vom fi auziți”.
„Oamenii vor înțelege că și străinii lucrează în Franța și își plătesc impozitele în această țară. Sunt din Africa, nu plătesc impozite acolo, plătesc impozite în Franța. Așa că vreau să lucrez și să trăiesc în pace. Am 67 de ani și încă lucrez. Deci, nu vreau să fiu deranjat”.
„Pentru că avem nevoie de o schimbare, iată de ce mergem la vot”.
Președintele Emmanuel Macron a provocat alegerile parlamentare anticipate anunțând dizolvarea Adunării Naționale pe 9 iunie, în seara victoriei extremei drepte la alegerile europene. Turul doi al alegerilor va avea loc pe 7 iulie. Reuters notează că sistemul electoral francez poate face dificilă estimarea, după primul tur, a distribuției exacte a celor 577 de locuri în parlament, iar rezultatul final nu va fi cunoscut până la sfârșitul votului din 7 iulie.