Politic

Republica Moldova, pe agenda președinției Ungariei la Consiliul UE. Interviu în exclusivitate cu ambasadorul Oleg Țulea

Ungaria, deținând președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, își propune finalizarea dosarului Schengen pentru România și Bulgaria până la sfârșitul anului, subiect de interes și pentru cetățenii moldoveni. Pe agenda sa, Ungaria a inclus o serie de evenimente la care va invita și Republica Moldova, a declarat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Ungaria, Oleg Țulea, într-un interviu pentru Radio Moldova. Ambasadorul a menționat că guvernul maghiar va susține o abordare graduală de implicare a țărilor candidate în diverse programe interne ale UE înainte de aderarea oficială la Uniunea Europeană.

Radio Moldova: Domnule Ambasador, Ungaria, care la 1 iulie a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene ce priorități a stabilit pentru această perioadă de șase luni?

Oleg Țulea: Acest program de priorități, așa cum a fost prezentat recent, este structurat în șapte priorități. Acestea - acceptarea unui nou pact european privind competitivitatea, consolidarea politicii europene de apărare, o politică de extindere coerentă și bazată pe merite, stoparea migrației ilegale, conturarea viitorului politicii de coeziune, o politică agricolă orientată către fermieri și abordarea completă a provocărilor demografice. Totodată, își propune să încheie până la finalul anului și dosarul Schengen în favoarea României și Bulgariei, un subiect de interes și pentru cetățenii Republicii Moldova. Astfel, agenda președinției Ungariei include o serie de evenimente care vor avea loc pe parcursul semestrului - 1500 de reuniuni ale grupurilor de lucru ale Consiliului. Alte 37 de reuniuni formale ale Consiliului sunt planificate la Bruxelles și Luxemburg. 30 de evenimente vor fi organizate aici, în Ungaria. La o serie de evenimente va fi invitată să participe și Republica Moldova. Deci, în următoarele șase luni ne așteptăm să avem o agendă plină.

Radio Moldova: Sloganul președinției Ungariei este „Make Europe Great Again” (Să facem Europa măreață din nou). Ce ar presupune aceasta în contextul procesului de extindere, de integrarea a unor noi state, așa cum este și Republica Moldova?

Oleg Țulea: Da, mottoul președinției Ungariei la Consiliul UE este „Make Europe Great Again” și presupune o președinție activă și proactivă, argumentând faptul că statele membre sunt mai puternice împreună decât separat, dar și evidențiază obiectivul comun de consolidare a rolului Uniunii Europene în calitate de actor global puternic și independent în privința politicii de extindere, așa cum accentuează oficialii maghiari, în particular ministrul afacerilor europene, János Bóka. Deci, Ungaria va promova o strategie de extindere pe meritocrație, cu obiective specifice pentru statele candidate. Este adevărat că vor pune un accent special pe regiunea balcanică, cu argumentare că procesul de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest a trenat o perioadă lungă de timp.

Radio Moldova: Dar Republica Moldova, care a lansat negocierile pentru aderare, se va regăsi pe acest segment?

Oleg Țulea: Precizez aici că Ungaria a manifestat toată deschiderea de a organiza prima conferință interguvernamentală privind începerea oficială a negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova pe perioadă președinției maghiare, în caz că nu ar fi reușit organizarea acesteia spre finalul președinției belgiene. Or, iată că, pe 25 iunie, dată istorică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina, au fost organizate aceste conferințe care au marcat începerea oficială a negocierilor și, în particular, în cadrul acestor conferințe au fost adoptate cadre de negocieri pentru noi și ucraineni ca să putem deja parcurge următoarele etape, screening-ul bilateral, deschiderea capitolelor de negocieri în viitor, armonizarea legislației, o serie de reforme importante, care sunt sigur că vor schimba spre bine viața tuturor cetățenilor noștri.

Revenind la Balcanii de Vest, președinția ungară își propune deschiderea unui nou Coaster cu Serbia, închiderea majorității capitolelor cu Muntenegru, asigurarea unui progres în parcursul european al Macedoniei din Nord și adoptarea, ca și în cazul Ucrainei și Republicii Moldova, a cadrului de negociere cu Bosnia și Herțegovina. Important de menționat este că guvernul maghiar va sprijini o abordare graduală sau etapizată de implicare a țărilor candidate în diferite programe interne ale UE înainte de accederea propriu zisă în Uniunea Europeană. Acest subiect, apropo, a fost discutat și în cadrul vizitei vicepremierului Republicii Moldova Cristina Gherasimov la Budapesta, la începutul lunii mai.

Radio Moldova: Excelență, cum apreciați cooperarea bilaterală moldo-maghiară în acest prim semestru al anului 2024, unul foarte important pentru țara noastră, deoarece este în proces de negociere cu Uniunea Europeană și are nevoie de susținători?

Oleg Țulea: În ceea ce privește agenda bilaterală, doresc să menționez că am început în forță acest an, cu vizita prim-ministrului Dorin Recean la Budapesta. Apoi, la invitația ministrului afacerilor europene al Ungariei, János Bóka, au urmat vizitele vice-premierului ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în februarie și viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, în luna mai. În paralel, au avansat discuțiile privind consolidarea cooperării sectoriale în domeniile Agriculturii și ale Afacerilor Interne, în cadrul vizitelor la Budapesta a miniștrilor Vladimir Bolea și Adrian Efros, dar și în cadrul vizitei la Chișinău a ministrului Agriculturii al Ungariei, Istvan Nagy, din luna aprilie. Ne bucurăm că, cu susținerea factorilor guvernamentali din Ungaria, s-a reușit readucerea companiei Wizz Air cu zboruri pentru cetățenii noștri de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, am discutat despre o serie de proiecte pe filierele economică și investițională. Avem o ofertă din partea Ungariei care se referă la instruirea funcționarilor publici din Republica Moldova în domeniul conex procesului de negocieri de aderare la UE. Acestea vor include sesiuni de instruire organizate la Chișinău, dar și vizite de studiu scurte aici la Budapesta. Aceste aspecte au fost discutate de miniștrii de externe Mihai Popșoi și Péter Szijjártó, implicit despre un plan de cooperare bilaterală. Precizez că, în luna noiembrie, Ungaria va găzdui o nouă ediție a Summitului Comunității Politice Europene. Deci, ne așteptăm la o vizită de nivel înalt și, eventual, continuarea dialogului politic bilateral cu parteneri din Ungaria în toamna acestui an.

Radio Moldova: Vă mulțumim

Autor: Anatol Caciuc

Citește mai mult