Economic

Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului 2024

În curând ar putea fi introdus un mecanism de licențiere a importului de cereale, până pe 31 decembrie 2024. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a făcut anunțul după discuțiile de astăzi cu agricultorii. Propunerea ar urma să fie propusă Executivului la ședința de mâine, iar joi, pe 4 iulie, să fie prezentată în plenul Legislativului. Ulterior, vor fi aplicate modificări la lege, care să permită intervenția autorităților, dacă apar noi crize. Totodată, Vladimir Bolea a precizat că reprezentanții ministerului și cei ai Asociației Forța Fermierilor se vor întâlni lunar pentru a discuta despre situația pe piața cerealelor și a oleaginoaselor.

„Ministerul Agriculturii a inițiat încă până la sfârșitul procesului de licențiere modificarea Legii nr. 160, care permite trei luni, cu posibilitatea de a prelungi cu încă trei luni subvenționarea. Este un program mai lung de modificare a acestei legi. Din acest considerent, s-a mers pe o cale mai rapidă, adică s-a făcut un proiect de lege în baza căruia, votat de Parlament, se va instaura un regim de licențiere până în data de 31 decembrie 2024. Între timp, o să modificăm legea ca să permită Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să intervină de fiecare dată când există un risc iminent sau necesități din partea statului și din partea agricultorilor”, a declarat Vladimir Bolea.

Ministrul Agriculturii a precizat că la etapa actuală nu există risc ca piața moldovenească să fie afectată de importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.

Precizăm că recent, fermierii au avertizat că vor ieși la protest dacă autoritățile nu vor ține cont de cerințele lor. Agricultorii spun că înregistrează pierderi financiare din cauza concurenței neloiale cu exportatorii ucraineni.

Licențierea importului de cereale și oleaginoase a fost introdusă pentru prima dată în octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență, până pe 31 decembrie 2023.

Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie.

Menționăm că, în baza propunerilor ministerului, la Parlament a fost înregistrat un proiect care prevede că grâul, porumbul și floarea soarelui vor putea fi importate doar în baza licențelor până la sfârșitul anului 2024. Propunerile ministerului urmează să fie dezbătute joi, 4 iulie în Parlament.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, începând cu 26 iunie, când a expirat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în Republica Moldova au fost importate 22 de tone de floarea-soarelui, cantitate care actualmente nu afectează negativ piața internă.

În această perioadă nu sunt înregistrate importuri de grâu și de porumb.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult