Social

Revista presei: Fost ministru - persoană-cheie în dosarul „INTERPOL”; reforma justiției - pași mici pentru rezultate mari

Implicarea unui fost ministru al Justiției și ex-director al SIS în chemele investigate de Procuratura Anticorupție în dosarul „INTERPOL”, demisiile și suspendarea unor judecători, precum și în general, ce rezultate și când să așteptăm în urma procesului de reformă a justiției, sunt printre temele predilecte ale presei de la Chișinău.

Fost ministru al Justiției și ex-șef al SIS, persoană-cheie în dosarul „INTERPOL”

Una dintre persoanele-cheie din dosarul numit „INTERPOL” ar fi fost Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiției, fost șef al Serviciului de Informații și Securitate și fost președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor Interpol, potrivit unei anchete realizate de ZdG. Publicația precizează că în schemă ar fi fost utilizate companii din Dubai

ZdG amintește că Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat la 4 iunie că investighează o presupusă schemă de corupție, prin care persoane publice din R. Moldova și din alte țări ar primi mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională. Aceștia obțineau azil ori statut de refugiat în R. Moldova și în alte state.

Aproximativ 30 de persoane din Rusia, Kîrgîstan, Belarus, Ucraina și China, implicate mai ales în scheme de corupție și fraude bancare, ar fi beneficiat de schema de corupție. Autoritățile moldovenești colaborează în această investigație cu omoloagele lor din mai multe state, inclusiv cu FBI.

La același subiect, Newsmaker informează că șeful Biroului Interpol din Moldova, Viorel Țentiu, acuzat de corupție pasivă în dosarul „INTERPOL”, va fi plasat din arest preventiv în arest la domiciliu, potrivit unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana. Procuratura a calificat această decizie drept neîntemeiată și a anunțat că o va contesta la Curtea de Apel Chișinău.

Publicația precizează că inițial au fost reținute cinci persoane în acest dosar, însă doar Viorel Țentiu a fost plasat, în prima etapă, în arest preventiv.

Șase judecători suspendați și doi demiși. Reforma justiției

Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcție a șase judecători, numele acestora rămânând confidențiale din cauza implicării lor într-o urmărire penală, scrie TV8. Decizia privind cel de-al șaptelea magistrat a fost amânată la solicitarea acestuia. Alți doi judecători au fost eliberați din funcție pentru că nu au promovat evaluarea.

Tot la capitolul justiție, într-un alt articol, TV8 îl citează pe expertul Iulian Groza care susține că în comparație cu acum trei ani, „astăzi avem instituții în administrarea justiției care sunt mai eficiente, credibile și corecte în comparație cu anii precedenți”. Directorul IPRE precizează că domeniul justiției este unul fundamental în negocierile de aderare și amintește că României i-au trebuit 20 de ani ca să scape de mecanismul de monitorizare în justiție.

Și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, se pronunță pentru o reformă de calitate, în detrimentul vitezei. „Nu întotdeauna viteza ajută calității. Reformarea justiției nicăieri nu s-a întâmplat repede, noi am discutat și cu colegi din Grecia, Spania. Exact asemenea provocări și greutăți le-au avut. Da, probabil lucrurile se întâmplă mai încet decât ne-am fi dorit cu toții, dar ceea ce noi construim acum este fundamental pentru generațiile următoare din R. Moldova”, a declarat ea.

Reforma justiției este unul din elementele cheie și cel mai dificil de realizat în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, scrie Moldpres, citându-l pe fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase. Acesta este de părere că finalizarea procesului de evaluare a integrității judecătorilor, procurorilor și membrilor CSM va aduce rezultate palpabile, însă acestea vor putea fi resimțite peste ani.

Primăria acuzată că face achiziții de la miliardari sub sancțiuni internaționale. Consiliera lui Ceban: „Aiureli”

„Primarul Ion Ceban, acuzat că ar face achiziții din bani publici de la doi miliardari ruși, care sunt incluși în lista sancțiunilor”, titrează Ziarul National. Publicația îl citează pe ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizări, Dumitru Alaiba, care a scris într-o postare pe Facebook că Primăria Chișinău a achiziționat peste 40 000 de metri pătrați de membrane bituminoase pentru reparațiile curente ale acoperișurilor blocurilor locative din capitală de la o companie condusă de doi miliardari ruși. Cei doi ar fi în lista sancțiunilor impuse de Ucraina și Polonia, pentru „sprijinul material sau financiar al activităților care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului Ion Ceban, declarat că licitațiile pentru achizițiile publice sunt organizate conform legii, care nu prevede „aiurelile” ministrului.

Gazele se scumpesc, dar nu și pentru consumatori. Deocamdată

Prețul de achiziție al gazelor crește cu încă 5% în luna iulie, informează Mold-street, făcând referire la informațiile prezentate de Moldovagaz. În această lună Republica Moldova va importa gaz la prețul de 7.030 de lei per mia de metri cubi. Începând cu luna mai prețul de achiziție al gazelor a crescut în total cu 12%. Deocamdată această scumpire nu are niciun impact asupra tarifelor finale, deoarece în lunile de vară consumul de gaz este de 10-15 ori mai mic decât în perioada rece a anului, notează publicația.

Restricțiile la importul de cereale vor fi prelungite

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul acestui an, scrie Moldova1. Un proiect de lege care prevede importul de grâu, porumb și floarea-soarelui, exclusiv în baza licențelor, a fost elaborat de urgență și urmează a fi supus votului în Parlament, după ce fermierii au amenințat cu proteste stradale.

Agricultorii au cerut noi măsuri de control al importului de cereale, după ce la 26 iunie a expirat termenul maxim pentru licențierea obligatorie. Aceștia au avut ieri o rundă de discuții la Ministerul Agriculturii și se declară mulțumiți pentru că le-au fost acceptate revendicările.

**Există și alte competiții sportive decât EURO 2024 **

Tenismenul moldovean Radu Albot a fost eliminat în primul tur, la Wimbledon, de polonezul Hubert Hurkacz, scrie Agora. Redacția comentează că Radu Albot a făcut un meci „onorabil” și chiar a învins în primul set, dar ulterior a pierdut „inspirația”. „La fel ca în anul trecut, Radu nu a mai fost la fel de inspirat în următoarele seturi. După Shapovalov, Hurckacz a reușit la rându-i să întoarcă soarta meciului și să se impună în următoarele 3 seturi. Meciul a durat aproape 2 ore și 39 de minute”.

Albot ocupă în acest moment locul 144 ATP, iar în urma participării la turneul de la Wimbledon, și-a asigurat un cec de aproape 100.000 de euro.

Și un pic de cultură

Teatrul „Luceafărul” a anunțat că a decis să se retragă definitiv din proiectul „Invizibil” ca urmare a „scandalului provocat” de regizorul David Schwartz, care a spus că spectacolul „a fost anulat” la presiunea autorităților pentru că ar fi criticat-o pe președinta Maia Sandu, scrie Europa Liberă. Teatrul „Luceafărul” a transmis, printr-o postare pe rețele, că majoritatea actorilor și scenograful consideră că reluarea proiectului „nu este oportună”.

Europa Liberă face, cu această ocazie, o scurtă trecere în revistă a scandalului „Invizibil”.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult