Controverse privind introducerea serviciilor de catering în grădinițe: părinții și autoritățile susțin inițiativa, primăria capitalei critică măsura
Serviciul de catering pentru grădinițe este agreat de părinți, potrivit administrației grădinițelor. Autoritățile din sănătate, care au aprobat un proiect de hotărâre în acest sens, susțin că prin acest sistem copiii vor avea acces la alimente de calitate. În schimb, reprezentanții primăriei capitalei critică inițiativa.
Grădinița Izvoraș din satul Mana, raionul Orhei le oferă din anul 2019 copiilor bucate preparate de o firmă de catering, a declarat pentru Radio Moldova directoarea Maria Țăruș. Potrivit acesteia, instituția preșcolară nu are depozit pentru alimente, iar fiecare meniu este aprobat și controlat de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
„Totul ajunge la timp, este gustos. Avem 22 de copii, nu avem grupe mari, nu avem depozite unde să păstrăm toate bucatele. Aici este totul pregătit, este controlat, părinții sunt de acord, nu avem probleme nici cu ANSA, normele corespund”.
Pentru serviciile de catering părinții achită 250 de lei pe lună pentru un copil, iar restul cheltuielilor sunt suportate de primărie, a precizat directoarea grădiniței Spiridușii din satul Lucășeuca, raionul Orhei, Adriana Severin. Potrivit acesteia, înainte de a încheia contractul cu firma de catering, în anul 2020, au fost organizate adunări cu părinții, pentru a ține cont de doleanțele lor în alimentația copiilor
„Noi avem compania noastră de catering. Nimeni nu s-a plâns”.
Nici o grădiniță din municipiul Chișinău nu deservește copii cu ajutorul firmelor de catering a menționat pentru Radio Moldova șeful adjunct al Direcției Generale Educație a Consiliului Municipal Chișinău Andrei Pavaloi. Potrivit acestuia, decizia Guvernului este stranie pentru că alimentația copiilor este una specifică, iar firmele de catering ar putea aduce alimentele cu întârziere.
„O grădiniță va mânca la ora 13, alta la 13:30, alta la 14. În momentul în care produsul alimentar este pregătit în altă parte și transportat el presupune mult mai multe riscuri. Nu este supravegheată producerea produsului finit, apar riscuri în perioada transportării, apar riscuri în perioada de iarnă atunci când căile de acces sunt mai problematice, putem avea situații ca să nu ajungă la grădiniță”.
De cealaltă parte ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că prin sistemul de catering copiii vor avea acces la alimente de calitate, diversificate și echilibrate.
Amintim că Guvernul a aprobat miercuri un proiect care permite grădinițelor să organizeze alimentația copiilor prin sistemul de catering. Această măsură este destinată instituțiilor de educație timpurie care nu dispun de un bloc alimentar propriu sau care întâmpină dificultăți în pregătirea mâncării.